A Korán szerint

nlc | 2002. Március 06.
Egy nõ ne legyen kihívó, és semmit nem szabad sejtetnie alakjából. Nekünk, férfiaknak, amúgy is éjjel-nappal a nõk járnak az eszünkben, képzeljék el, milyen kísértést jelentene egy "eltakaratlan" nõ. A munkára nem is maradna energiánk.

A fenti kijelentés egy 26 éves iráni férfi szájából hangzott el. De bár a Korán és a hagyományok még ma is erőteljesen szabályozzák az arab nők életét, vannak már olyan meglazult eresztékek, melyek átengedik a beszivárgó romantikát és érzelmeket.





A Korán egyértelműen kimondja: a nőknek hat éves koruktól fogva leplekbe burkolva kell elfedniük nőiességüket, hajukat, sőt arcuk nagy részét is. A megszokott, tradicionális öltözék nadrágból, kendőből és a csadorból áll (ez a szó takarást jelent). Nem más ez, mint egy nagy köpenyszerű lepel, amely a fejtetőtől kezdődően eltakarja az egész felsőtestet. Az igazán fanatikus hívők asszonyainak ezen kívül viselniük kell egy vékony leplet is, amely arcukat is fedi, és egy maszkot, mely az álarchoz hasonlóan csak két lyukat hagy szabadon a szemnek.





Ez a megjelenési forma a nőknek persze bizonyos biztonságot is ad. A tanítások szerint a legnagyobb sértés egy férfi számára, ha egy másik férfi a hagyományos öltözék nélkül látja bármelyik női hozzátartozóját. Így pedig a kísértést is könnyebb elkerülni, hiszen a következmények akár véresek is lehetnek. A házasságtörés büntetése még például Iránban ma is halál, bár négy tanúnak kell igazolnia megtörténtét. Házasodni pedig csak érintetlenül lehet.


A szüzesség: ami elengedhetetlen a házassághoz

A 25 éves Nasszer számára elképzelhetetlen lenne olyan lányt elvenni, aki már nem szűz. Hogyan is bízhatna meg valakiben, aki az apját sem tisztelte annyira, hogy megőrizze tisztaságát a házasságig? Hiszen akkor őt még kevésbé fogja tisztelni. Bármelyik férfit is kérdeznénk meg e kérdésben, az irániak egyetértenek: a szüzesség elengedhetetlen.

Sokan még azt sem tudnák elfogadni, hogy leendő feleségük akár csak megcsókolt valakit az esküvő előtt. A Korán tanításai szerint egyébként mindkét félnek érintetlenül kellene a házasságba mennie.





Az állam törvényei igen szigorúan büntetik azokat az eseteket, amikor egy férfi egy fiatal lány szüzességét veszi el. Bár ma már sok lány igen modernnek számít enyhe sminkjével és műveltségével, senki nem állíthat róluk olyasmit, hogy kihívóak lennének. A bíróságok ilyen érvet nem is fogadnak el, csak ha a lány nem viselte a hagyományos öltözéket. Az elkövető férfit a törvény kötelezi, hogy a családot anyagilag kárpótolja, majd pedig választania kell a házasság vagy börtönbüntetés közül. Még ma, a 21. században sem ritka az olyan eset, hogy valaki a szabadságvesztés mellett teszi le voksát, szemben azzal a kilátással, hogy olyan lányt vegyen feleségül, aki nem tudta megőrizni becsületét – még ha saját maga is volt a csábító.
Exit mobile version