Vannak-e kísértetek?

nlc | 2003. Február 01.
Akit még soha nem ejtettek gondolkodóba a világ különös jelenségei, gyorsan rávágja a választ: kísértetek márpedig nincsenek! És hogy kell-e félni a kísértetektõl? Hát... Nem lehetünk egészen nyugodtak...




Már Hamletet is apja szelleme indította el a bosszú felé vezető úton. De a valóságban is számos bizonyíték létezik a kísértetek létezésére. 1924 decemberétől hosszú ideig kísérte a Watertown nevű amerikai tankhajót a legénység két tagjának szelleme, Courney és Mechan, akik balesetben haltak meg, s a tengerbe temették őket. Hullámok közt felbukkanó kísértetfejüket gyakran látták, le is fényképezték.






1967-ben a James V. Forrestal amerikai repülőgép-anyahajón tűz ütött ki, amely 134 emberéletet követelt. Az egyik odaveszett matróz szelleme nem tudott a hajótól szabadulni, jelenlétét gyakran észlelték egészen 1993-ig, amikor az anyahajót kivonták a szolgálatból.






1972. december 29-én az Eastern Airlines légitársaság 401-es járata, fedélzetén 176 utassal, a floridai Everglades melletti mocsárba zuhant. Százegyen vesztették életüket, közöttük a kapitány és a másodtiszt is. A légitársaság a lezuhant L-1011-es óriásgép épen maradt alkatrészeit felhasználta a hasonló típusú repülők javítására, s talán ez vonzotta az Eastern járataira a két tiszt szellemét, akik gyakran megjelentek, s több alkalommal veszélyes hibákra hívták fel a személyzet figyelmét, vagy maguk hárították el azt.





1987-ben Carmen Sánchez de Castro pszichológus rögzítette a madridi Linares-palota kísérteteinek zajait. A 80-as években kezdődött kísértetjárás oka az, hogy José de Murga y Reolid, Linares márkija, mit sem sejtve, feleségül vette saját törvénytelen húgát. Amikor megtudták az igazságot, mégpedig, hogy kapcsolatuk vérfertőző, megölték kislányukat, s holttestét befalazták a palota egyik szobájában. A márki öngyilkos lett, s a palota kertjében temették el. Azóta kísért a boldogtalan apa és leánya szelleme a Linares-palotában.






Félned kell?

Ha valaki embertársának halálát, vagy romlását okozta, joggal tarthat kísértet-bosszútól, de vétlenül is belecsöppenhetünk egy kísértethistória kellős közepébe! Örökölhetünk házat, vásárolhatunk lakást, nyaralót, hajó, autót s kiderülhet, van már lakója: egy boldogtalan lélek.

A boldogtalan lélek nem bánt minket, hiszen segítségünkre szorul! Ez persze járhat egy sereg kellemetlenséggel: ahogy felhívja magára a figyelmet, s mindaddig nem nyugszik, míg rengeteg fejtörés árán meg nem fejtjük mondanivalóját.





Ha pedig rájöttünk bolyongásának okára, segítenünk kell neki. Ez nem könnyű akkor sem, ha csak a kísértet gyilkosát kell előkerítenünk, s az igazságszolgáltatás kezeire adnunk. De megeshet, hogy a kísértet adósságát kell megadnunk, mert tartozásával valakit nehéz helyzetbe hozott, s míg ezt el nem rendezi, képtelen megnyugodni. Talán legegyszerűbb feladat a titkos helyre eldugott, érvényes végrendelet előkerítése, vagy a falba, földbe rejtett értékek meglelése, és a jogos örököshöz juttatása.


Hogyan lép velünk kapcsolatba?





Számtalan módon jelezheti jelenlétét. Nem kell minden egyes bútorroppanást kísértetre fognunk, de ha bizonyos zajok kitartóan, általában azonos időpontban jelentkeznek, joggal gyanakodhatunk. Kedvelt megjelenési formájuk, hogy arcuk előtűnik függönyön, a szőnyeg mintázatában, tapétán, csempén, vagy a szobánk falán függő festményen.





Egyes kísértetek váratlanul lepottyanó tárgyakkal, ok nélkül eldurranó villanykörtével, huzatmentes időben is becsapódó ajtóval, különféle háztartási gépek elindításával, vagy éppen megcsörrenő vekkerórával hívják fel magukra a figyelmet.

Ha már tudjuk, hogy kísértet van a környezetünkben, aki megjelenésével a segítségünket kéri, meg kell fejtenünk, mit is akarhat? Kitartó fejtöréssel rájöhetünk szándékára. Ezután már csak az igazságszolgáltatás képviselőivel kell elhitetnünk, hogy nem vagyunk őrültek, és érdemes alaposabban utánanézniük a kísértet által megjelölt bizonyítékoknak!
Exit mobile version