Máglyarakás

jancsi bá | 2003. Március 21.

Hozzávalók


  • 4-5 db szikkadt kifli vagy zsemle
  • 4 db tojás
  • 4 dl tej
  • 30 g vaj
  • 200 g alma
  • 50 g barackíz
  • 250 g kristálycukor
  • 20 g zsemlemorzsa
  • 10 g vaníliás cukor
  • őrölt fahéj


    Elkészítés

    A szikkadt péksüteményeket vastagabb szeletekre vágjuk és egy mély tálba tesszük. A tojássárgákat a fele cukorral, vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a már felforralt tejet és a felszeletelt süteményekre öntjük. Addig állni hagyjuk, amíg azok teljesen fel nem szívják a tejet. Magas szélű tűzálló tálat kivajazunk, szitált zsemlemorzsával megszórjuk, és az áztatott zsemlék felét a tálba tesszük. Rárakjuk a vékony szeletekre vágott almát, majd befedjük a másik felével. Tetejét elsimítjuk, baracklekvárral megkenjük. Jó meleg sütőben 30 percig elősütjük. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk és másik fele kristálycukorral tovább verjük. A tojáshabot az elkészült tésztára egyenletes vastagságban elosztjuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik és kissé megpirul. Tálalás előtt pihentetjük, vízbe mártott éles késsel daraboljuk.
  • Exit mobile version