A hatha jóga

nlc | 2003. Május 19.
Az egészség és egyensúly útjainak legtökéletesebb rendszere a jóga. Többféle irányzata létezik a gyakorló fejlettségi szintjének megfelelõen. Célszerû az alapnál kezdeni: ez a hatha jóga, kiindulópontja a test.




A hatha jóga által fizikai síkon megszerezhető állapot a gyémántkeménységű testi felépítés. Ez csak a kezdet, nem a végcél, viszont a magasabb szellemi szinten való gondolkodáshoz nélkülözhetetlen.

Pozitív és negatív áramok éltetik a testedet, egészséges vagy, ha ezek egyensúlyban vannak. A hatha szó eredete is erre a kettősségre utal: a pozitív elem a ‘ha’ (jelentése: Nap), a negatív elem a ‘tha’ (jelentése: Hold). A pozitív energia székhelye a fejünk búbján, a forgónál található, a negatív energiáé a farkcsontban, az utolsó csigolyában. Így az énhez, a szellemhez a pozitív áll közelebb, míg a testet a negatív élteti. A pozitív az életadó, a negatív pedig annak elfogadója és hordozója. A hatha jóga a két energia megismerésére, összekapcsolására és a felettük való feltétlen uralkodni tudásra tanít meg. Megmutatja, hogyan kell összehangolni ezeket az ellentétes erőket, az önző test és az önzetlen szellem törvényeit.





Megismerteti veled a testben működő határtalan erőket és használatuk módját. A pozitív és negatív áramok mesterévé nevel, és tudatosan fel fogod fedezni ezt a kettős szisztémát a Földön mindenben, ami által minden dolgok értőjévé válsz. Mestere leszel a test és a lélek kölcsönhatásának: tested érteni fogja szellemed jeleit és előrejelzéseit, a lelked pedig irányítani fogja tested állapotát. Felfedezed, milyen erők szunnyadnak benned, mire vagy képes fizikálisan és spirituálisan, feltárja és aktivizálja a benned rejlő képességeket. Életed mélyebb, gazdagabb, elégedettebb lesz, nyugodtabb, higgadtabb leszel, és kevesebbel is beéred.

Százszor jobban fogod érezni magad, többé válsz, szívesebben leszel önmagad. Mindennapjaid ajándékai lesznek a derű, a vidámság, a szeretet, a jóság, a segítés, a bizalom. Szeretni és tisztelni fogod magad.

A jóga megszabadít a tudatlanságtól és a korlátaidtól. Mindezt nem vallásosan, hanem inkább tudományosan: logikus és fogékony megértéssel és megértetéssel. S a legfontosabb: a kiváló eredményt te magad éred el, saját erődből, saját nagyszerűségeddel.





Egyetlen egy törvényt kell mindig betartanod: a tökéletes önismerethez feltétlen önfegyelem kell, azaz ahhoz, hogy a jóga lényegét megértsd és elsajátítsd, lelkiismeretesen gyakorolnod kell! Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! Minden újabb lépést és minden szintet automatikusan és könnyen elérsz, ha rendszeresen gyakorolsz.
Exit mobile version