Gombás beteg a családban, megelõzés

nlc | 2003. Július 01.
Tíz felnõtt ember közül legalább öt biztosan igennel válaszolna, ha feltennénk számára a kérdést: volt-e már valaha gombás betegsége. Ha bármilyen kérdésed van, hívd ingyenes telefonszámunk: 06-80-201-466







Miért titkolná, ha gyógyítható? Minden második felnőtt szenved a bőr- és körömgombától
A fertőzöttek számára – elsősorban a társadalmi előítéletekből fakadó szégyenérzet miatt- lelki terhet jelenthet, hogy tüneteikkel bőrgyógyász szakorvoshoz forduljanak. Fontos tudnivaló, hogy a bőr- és körömgombás betegség önmagától nem gyógyul meg, azonban a tünetek elhanyagolása olyan súlyos betegségeket okozhat, mint az orbánc, nyirokérgyulladás, vagy az ekcéma. A betegek közvetlen környezetüket és családtagjaikat is folyamatos fertőzésveszélynek teszik ki, amely odafigyeléssel megelőzhető.

Zárt közösségekben, vagy a családon belül a gombás fertőzések terjedése megelőzető, ha a következő óvintézkedéseket a fertőzöttek és környezetükben élők egyaránt betartják. Soha ne járjunk mezítláb, viseljünk műanyag papucsot. Tisztálkodás során gondosan mossuk meg a gombák által kedvelt hajlatokat és lábujjközöket, a tisztálkodás befejeztével pedig ugyan ilyen alaposan töröljük szárazra azokat. Használjunk fertőtlenítő hatással is rendelkező szappant, tusfürdőt, minden esetben saját törölközőt.






A bőr- és körömgomba gyógyítható!

A közös használatú zuhanyozó és a kád rendszeres fertőtlenítésével, a fürdőszobai kilépők, törölközők, valamint a beteg fehérneműinek kifőzésével szintén megelőzhető a továbbfertőzés. Főként meleg, párás időben lehetőség szerint viseljünk pamut alsóneműt és zoknit, mely felszívja a nedvességet, és így szárazon tartja bőrünket. Az erősen izzadó hajlatokban alkalmazzunk izzadás-gátló szereket és hintőport. A fertőzött családtag használjon saját körömápolási eszközöket. A beteg körömfelület ápolása után ezeket az eszközöket fertőtleníteni kell, a még ép és egészséges körmök védelmében.


Lábgombásodás esetén szükséges a cipők fertőtlenítése is, melyet az alábbiak szerint végezhetünk: Gyógyszertárakban kapható 10%-os formalin oldatból 1-2 cseppel átitatott vattát helyezzünk cipőbe. A lábbelit 24 órára zárjuk műanyag zacskóba, majd két-három napig szellőztessük. Lehetőleg bőr lábbelit viseljünk és ugyanazt a cipőt legfeljebb háromnaponta hordjuk. Kevesen tudják, hogy a modern gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a bőr-, és körömgombás betegség diszkrét és praktikus módon gyógyítható, érdemes tehát minden esetben felkeresni a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.

Exit mobile version