Vedd körül magad boldogító színekkel!

nlc | 2012. Június 12.
A színpszichológiát ma már a reklámokban, a lakberendezésben és a divatvilágban is használják. Válassz te is tudatosan a színek közül, hogy szebb legyen a napod!

A színválasztásnak a ruhatáradban, otthonodban, vagy akár az irodádban is komoly jelentősége lehet. Egy-egy szín pozitív vagy negatív üzenete akár az egész napodra is kihathat, ezért hogy választásodat megkönnyítsük, jöjjön néhány boldogító szín színpszichológia szerinti leírása.

Sárga

A legboldogabb színként tartják számon, emellett az optimizmus színe is, ami a napot, a nevetést, a boldogságot és a jó időt idézi. A sárga, főleg élénk, világos árnyalatban meleg hatást kölcsönöz. Erőt ad, fokozza a kreativitást, sőt az anyagcserére is jó hatással van. Vigyázzunk, azért ne adagoljuk túl. Nagy dózisban zavaró lehet.

Narancssárga

Az általános vélekedéssel és számos színpszichológussal ellentétben Frank Sinatra ezt tartotta a legboldogabb színnek. Az biztos, hogy az örömtársításban a sárga nyomában jár. A narancssárga a bolygó legrikítóbb színe, szórakoztató, vidám, ráadásul a nap energikus melegét ígéri. Nem a nyugalomra törekvők választása, inkább az ambiciózus hajlamokat fokozza, hiszen élénkít, növeli az agyban az oxigén mennyiségét.


Türkiz

2009 decemberében a Pantone mint a 2010-es év színét mutatta be. Nőies, kifinomult és megnyugtató érzéssekkel tölt el. Vidám, boldogító szín, ami segíti a szív és a kimondott szó közötti kommunikációs elérést és az élet élvezetének fontosságát sugallja. Segít az érzelmi stabilitás kialakításában.


Zöld  

A természet színe, ami többek között harmóniát, termékenységet, növekedést és nem utolsósorban reményt ígér. A szabad út, a biztonság formájában még a közlekedésben is megjelenik. Nyugalmat árasztó szín, ezért kórházakban is sokszor használják, de használata örömet hozhat azoknak is, akiknek fontos a béke, az anyagi biztonság.

Rózsaszín

A szerelem színe. A romantika, a szerelem és a gyengéd érzelmek előhívója, fokozza a kellemes közérzetet. Az összes szín közül az egyik leginkább megnyugtató – ezért a legveszélyesebb bűnözőket is rózsaszín cellákban helyezik el.  

 
Piros

Ha a boldogságot az adja, hogy közfigyelmet élvezünk, akkor nincs is jobb szín a pirosnál. A tűz színe, de amit a szerelemmel, kirobbanó energiával is társítanak. Felgyorsítja a szívverést, növeli a légzésszámot. Egyes felmérések szerint a piros autókat gyakrabban büntetik meg, az viszont kérdés, hogy ennek a rájuk irányuló fokozott figyelem vagy a merészebb vezetési stílus az okozója-e. Világos árnyalatban az élvezetet, a szenvedélyt jelképezik, sötétben már vágyódást vagy bátorságot is kifejezhet.

Exit mobile version