Papucshasználati útmutató – fatális hibák papucshordáskor

nlc | 2016. Április 25.
Papucs, tangaszandál és szandál – eljött a ti időtök! Mindnyájan szeretjük ezeket a lábbeliket, nélkülük a nyár elképzelhetetlen, és bennük könnyedén, fesztelenül érezhetjük magunkat. Bármennyire is kötetlen viseletek ezek, néhány kényelmi és divatszabályt érdemes betartani velük kapcsolatban.

A papucs és szandál viselését ne vedd túl komolyan, hiszen ezeknek épp az a lényege, hogy minél lazábban érezd magad. Ha akarod, az alábbi tanácsokat azért fontold meg, mert akár előnyödre is válhatnak!

Munkába nem való

A papucs alkalmi viselet, de nem abban az értelemben, mint a körömcipő – míg az utóbbi eleganciáról és a decens viselkedésről szól, addig a papucs épp az ellenkezőjére való: ellazulhatsz benne, és ha felhúzod, máris úgy érzed, kiléptél a megszokott napi rutinból, amiben folyton meg kell valakinek vagy valaminek felelned. Ez azonban még nem jelenti, hogy minden alkalommal, amikor egy kis fesztelenségre vágysz, papucsot húzhatsz, mert ezeknek a lábbeliknek is megvan a maga helyük és idejük. Hordhatók például utcán, tengerparton, otthon, kerti partin, sőt akár késő éjszakába nyúló szombati buliban is, de semmiképpen nem illik a munkahelyre vagy bármilyen más alkalomra, ahol a rendezett külső és az elegancia fontos. Ez még a nagyon drága és sikkes papucsokra és tangaszandálokra is érvényes – hiába van strasszal vagy rubintokkal kirakva, a papucs az papucs marad, és nem helyettesítheti a zárt cipőt például egy szokványos munkahelyen – kivéve ha fodrász vagy, vagy kozmetikus.

Tiszteld a hely szellemét

Ha turistaként járjuk idegen városok utcáit, gyakran tévedünk be szakrális helyekre: templomokba, kápolnákba például. Hiába erős benned a kíváncsiság, hogy ezeket az épületeket belülről is megszemléld, papuccsal akkor se tedd ide be a lábad, mert ez nagy illetlenség. A turistáskodás nem a bugyutaságról szól, és attól, hogy a vakációd töltöd, még nem rúghatsz fel elemi szabályokat, mert ezt nem tolerálják a helyiek még akkor sem, ha vendég vagy náluk, és még pénzt is költesz ott. Ha tudod előre, hogy ilyen helyet látogattok meg, vigyél egy táskában magaddal egy zárt cipőt – és persze olyan ruhát, ami ezeken a helyeken illendő.
Hasonlóan a templomokhoz, más helyen is tiltja az írott vagy íratlan protokoll a papucs viseletét: például az Országházban, ünnepi alkalmakkor, temetésen, vendégségben – de ezt minden jó ízlésű ember tudja. Persze húzhatsz ide is papucsot, de ne lepjen meg, ha így kinéznek majd a társaságból – esetleg be sem engednek.

Randi

Ha egy kicsit is adsz magadra, nem papucsban mész egy első randira – ez épp olyan, mintha pasi atlétatrikóban vagy hasonló öltözékben, például strandpapucsban igyekezne elcsavarni a fejed. Persze vannak körülmények, amikor az ilyen öltözék még éppen elmegy – például egy nyár esti találka a tengerparton –, de igényes nő ilyenkor is tud jobb lábbelit találni a gardróbjában az eseményre a papucsnál. Egyébként nemcsak randevúra, de más olyan találkozókra sem ajánlott ez a viselet, ahol először mutatkozol be valakinek – legyen ez akár egy ingatlanközvetítő, akivel el akarod adatni a házad, és egy kávézó teraszán futtok össze megbeszélni a dolgaitokat, vagy éppen a közös képviselő, akivel először találkozol a kapuban, hogy átvedd tőle a csekkeket. Ne értsd félre, mi is imádjuk a papucsot, mert jó viselet, kényelmes és kellemes, de arra alkalmatlan, hogy méltóságot és tekintélyt kölcsönözzön. Ha erre vágysz, húzz cipőt!

Ez a papucsdivat

Végül pedig – mivel a szép papucsoknak mis nem tudunk ellenállni – összegyűjtöttünk pár olyan gyönyörű darabot, amelyiket bármelyikünk szívesen viselne. A látszat azonban senkit ne tévesszen meg – bármilyen szépek ezek, akkor is csak papucsok, és bár némelyik tökéletesen alkalmas egy elegáns korzózásra bármelyik nagyváros bevásárlóutcájában, alkalmi viseletnek mégsem való.

Papucshasználati útmutató – fatális hibák papucshordáskor

Papucs, tangaszandál és szandál – eljött a ti időtök! Mindnyájan szeretjük ezeket a lábbeliket, nélkülük a nyár elképzelhetetlen, és bennük könnyedén, fesztelenül érezhetjük magunkat. Bármennyire is kötetlen viseletek ezek, néhány kényelmi és divatszabályt érdemes betartani velük kapcsolatban.

Még több olvasnivaló női cipőkről az NLCafén: 

Exit mobile version