A pattanások elmúltak, a foltok megmaradtak – mit tehetsz?

nlc | 2019. Április 15.
A pattanások után maradt foltokat nem tanácsos kezeletlenül hagyni. Mutatjuk, milyen lehetőségeid vannak, hogy megszabadulj tőlük.

Az akné után maradó vöröses, barnás foltok  leghatékonyabb megelőzési módja természetesen az, ha békén hagyod a pattanásaidat, nem próbálod magad kinyomkodni azokat. Ezt azonban sokan nehezen tudják megállni, és ha már kialakult a hiperpigmentáció, azzal kell kezdeni valamit. 

A pattanások nyomai általában 3–18 hónap alatt halványodnak el, de kezeletlenül akár ennél tovább is megmaradhatnak, épp ezért fontos, hogy foglalkozzunk velük.

(iStock)

A foltok, hegek kezelésének többféle módja van, a számodra legmegfelelőbb kezelés kiválasztásához érdemes bőrgyógyász véleményét is kikérni. Íme a főbb lehetőségek:

Krémek

A legkézenfekvőbb módszer a hiperpigmentációt csökkentő krémek használata. Az Eucerin Anti-Pigment termékeket például kifejezetten e célra fejlesztették ki.

 

Eucerin Anti-Pigment

A termékcsalád tagjai thiamidolt tartalmaznak. Ez egy hatékony és szabadalmaztatott összetevő, mely a hiperpigmentáció kiváltó okára hat: csökkenti a melanintermelést. Klinikai és bőrgyógyászati vizsgálatok bizonyítják, hogy halványítja a sötét foltokat és megelőzi újbóli kialakulásukat. Az első eredmények már két hét után láthatók, és a termékek rendszeres használatával folyamatos a javulás.

Kémiai hámlasztás

Drasztikusabb beavatkozás a kémiai hámlasztás, mely során különféle savakat (például gyümölcssavat, glikolsavat, szalicilsavat,  AHA-savat) tartalmazó hámlasztók segítségével eltávolítják a bőr felső rétegét, egészen pontosan felgyorsítják a sejtek megújulását, így a bőr gyorsabban kicserélődik, és eltűnnek róla a pattanásfoltok, egyenetlenségek.

Lézeres kezelés

A hiperpigmentáció ellen lézeres terápiák rendelkezésre állnak, ezeknek több típusa is létezik, a finomabb fényterápiáktól kezdve a lézeres hámlasztásig. A cél ezek esetében is a pigmentfoltokat alkotó festéksejtek roncsolása, a bőr megújítása. Az ilyen beavatkozások azonban kockázatokkal is járnak, éppen ezért fontos, hogy kizárólag megbízható helyen, szakemberrel egyeztetve, indokolt esetben és alapos megfontolás után végeztess csak ilyet.

Exit mobile version