50 év múlva a Föld közelébe érhet egy óriás aszteroida

nlc | 2020. November 24.
Hogy egy aszteroida becsapódásának milyen következményei lesznek, az sok mindentől függ. De egyelőre ilyesmi miatt nem kell aggódnunk.

Elenyésző az esélye annak, hogy az Apophis nevű aszteroida 2068-ban becsapódjon a Földbe – mondta Boldog Ádám csillagász az M1 keddi műsorában arra a hírre reagálva mondta ezt, amely szerint az egyiptomi káosz és zűrzavar istenéről elnevezett aszteroida előreláthatólag 48 év múlva vészes földközelségbe kerülhet.

Ez az Apophis már sokszor megrémített minket: először 2004-ben, amikor körülbelül 2,7 százalékos esélye volt annak, hogy becsapódik.

Hozzátette,  többször újrakalkulálták a pályáját, és a számítások azt mutatják, hogy ennek egyre kisebb a valószínűsége. És hogy pontosan mit jelent, hogy elenyésző esély? “Ha ezt százalékban fejezzük ki, az 0,00067 százalék, ami rendkívül kicsi, így ettől nem kell pánikba esni ötven év múlva sem” – fejtette ki Boldog Ádám.

Hogy egy aszterioda becsapodása milyen károkat okoz, az a szakértő szerint függ az összetételétől, valamint attól is, hogy hova csapódik be és milyen szögben érkezik.  A csillagász szerint amennyiben ez a 350 méteres égitest a szárazföldbe csapódna be, akkor nagyjából egy 5 kilométeres kráter jönne létre. A pusztítás hatása viszont ennél sokkal nagyobb lenne. Ha óceánba csapódna a meteorit, hatalmas szökőárt indítana el, amelynek a hatósugara ezer kilométeres is lehet.

Előre össze kell gyűjteni minden információt, hogy amikor feltűnik egy ilyen égitest, már elegendő tudással rendelkezzünk róla

– nyilatkozta Boldog Ádám, aki hozzátette,  fontos információnak számít pédául az aszteroida kémiai összetétele és a fényvisszaverő képessége.

(via HVG)

Képünk csak illusztráció.
(Fotó: Pixabay)

Az aszteroidák a szomszédban:

Exit mobile version