Így változik meg a tested akár egyik óráról a másikra

nlc | 2022. Május 19.
A tested folyamatosan változik, de ettől még ugyanolyan értékes marad.

Az életkor előrehaladtával, hízás vagy fogyás következtében, vagy épp a terhesség alatt egy teljesen egészséges testben is számos változás következik be. A hosszabb távú, évek, hónapok alatt lezajló folyamatok mellett azonban egyik hétről, napról, sőt akár óráról órára is változik az emberi test, belül és kívül is. Íme a leggyakoribb okok!

Táplálkozás 

A leggyakrabban az étkezések, illetve a folyadékbevitel mennyisége okoz változásokat a testben, akár a nap folyamán többször is. A testsúlyt a bevitt és elégetett kalóriák száma határozza meg. Kiegyensúlyozott étrend mellett ezek arányban állnak, azonban túlevés vagy épp nem kielégítő táplálkozás esetén akár 2-2,5 kilogrammot is ingadozhat a súly, egyetlen nap alatt. A magas só- és szénhidráttartalmú élelmiszerek vízvisszatartást váltanak ki a szervezetben, mely átmenetileg szintén növelheti a testsúlyt és puffadást okozhat. A cukros italok és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentésével azonban a vízvisszatartás és annak kellemetlen tünetei is csökkenthetők.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az ételek és italok mindegyikének van tömege. Akár egy pohár víz vagy egy tányér saláta elfogyasztása is növeli kicsivel a testsúlyt. Az egészséges ételek és a víz azonban gyorsan áthalad a szervezeteden, így kisebb súlyingadozást jelenthet. A magas szénhidrát-, nátrium- és zsírtartalmú ételek feldolgozása és a szervezetből való kiürülése azonban hosszabb ideig tart.

A hét folyamán a testsúly szintén változik: a Cornell Egyetem vonatkozó kutatása szerint a testsúly péntek reggel a legalacsonyabb és vasárnap este a legmagasabb, ha pedig a legobjektívebb képet szeretnéd kapni arról, hogy hány kilót is nyomsz, szerdán érdemes ráállnod a mérlegre.

Testmozgás

Ha a rendszeres testmozgás része a napjaidnak, az a hosszú távú előnyök mellett azonnali változásokat is okoz a testedben. Az edzés folyamán a légzés- és a pulzusszámod, illetve a testhőmérsékleted megemelkedik, az emésztésed viszont lelassul. Mivel az  izmoknak energiára van szükségük az edzéshez, így szervezeted zsírokat és szénhidrátokat éget el. Az agyad stresszként érzékeli az edzést, ezért endorfinokat szabadít fel, melyek blokkolják a félelem-, illetve a fájdalomérzetet, ennek következtében örömteli hangulatba kerülsz.

Az edzést követően a test igyekszik a lehető leggyorsabban visszatérni nyugalmi állapotába. Általában minden, ami a testmozgás során megemelkedett, az lelassul, míg mindaz, ami lelassult, felgyorsul. E folyamat során azonban jellemzően túlnyúló hatás lép fel, vagyis a szervezet nem csupán visszaáll az edzés előtti szintre, hanem valójában túlkompenzálja azt.

Menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus szakaszai is számos változást okoznak a női testben. A follikuláris szakaszban, mely a vérzés első napjával kezdődik, menstruációs görcsöket, puffadást, hasmenést és étkezési sóvárgást tapasztalhatsz. Ahogy aztán az ösztrogénszinted ismét emelkedni kezd, a bőröd egyre puhábbá válik és kevésbé lesz érzékeny.

Az ovulációt megelőző napokban a fájdalomküszöböd is magasabbá válhat. Az ovulációs szakaszban, vagyis a peteérés, illetve az érett petesejt kilökődésének idején az energiaszinted megemelkedik. A bőröd zsírosabbá válhat, ami egyrészt ragyogó arcszínt eredményez, másrészt viszont pattanások megjelenésével is járhat. Az ovuláció után a test maghőmérséklete körülbelül fél fokkal megemelkedik, és ilyen magas marad aztán egészen a menstruáció kezdetéig. A ciklus közepén a progeszteronszint is emelkedni kezd, emiatt a mellben lévő emlőmirigyek megnagyobbodnak, ez az oka annak, hogy a menstruáció előtt, illetve alatt a mellek duzzadtabbak, feszülnek, akár fájnak is.

A menstruációs ciklus vége felé PMS, vagyis a premenstruációs szindróma tüneteit észlelheted. A hormonszintek zuhannak, ami hangulatingadozásokat, fejfájást és fáradtságérzetet okozhat. Az ösztrogén- és progeszteronszint változásai miatt a szervezeted a szokásosnál több vizet és sót tarthat vissza, ami puffadást vált ki. A prosztaglandinok (vagyis a telítetlen zsírsavak egy fajtájának) felszabadulása által kiváltott méh- és hasi összehúzódások derék- és hátfájást okozhatnak.

SLOGGI Body Adapt

A változás normális

Fontos, hogy tudd, a testedben zajló változások teljesen normálisak, és ma már létezik olyan fehérnemű, amely maximálisan képes követni azokat: ez pedig nem más, mint a sloggi Body Adapt

Az innovatív Body Adapt melltartók anyagrétegei között szilikon háló található, mely megfelelő tartást ad, ezen felül a testhőre tökéletesen felveszi az alakod formáját. 

A sloggi Body Adapt melltartó szerkezete

A melltartók három különböző fazonban érhetők el, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A belebújós ’Bralette’  hosszított fazonnal és enyhe tartással rendelkezik, a ’Soft Bra’ egy hátul kapcsos, dekoratív V kivágású, közepes tartást biztosító melltartó, míg a ’T-shirt Bra’ biztos tartást ad, valamint könnyű szivacspárnáinak köszönhetően még a legszűkebb ruhadarabok alatt sem látszik át.

A sloggi Body Adapt fehérneműk lézervágott széleinek köszönhetően második bőrként simulnak a testre, és nem vágnak be.  XS-XL+ méretekben, négy színben – fekete, fehér, testszín és bordó – kaphatók.

Ismerd meg a kollekciót!

sloggi Body Adapt

sloggi Body Adapt Soft Bra

sloggi Body Adapt

sloggi Body Adapt Bralette

sloggi Body Adapt

sloggi Body Adapt T-Shirt Bra

sloggi Body Adapt

sloggi Body Adapt Hipster

sloggi Body Adapt

sloggi Body Adapt High-leg Brief

sloggi Body Adapt

sloggi Body Adapt Mini

A teljes kollekció elérhető a sloggi üzleteiben Budapesten az Árkád, Allee, Arena, Mamut, Duna Plaza és Westend bevásárlóközpontokban, Székesfehérváron az Alba Plázában, valamint Pécsett és Győrben az Árkádban.

Exit mobile version