Undorító, de tudnod kell, miért muszáj reggel is arcot mosni!

CS.Á. | 2024. Szeptember 06.
Nappal ügyesen elbújnak, éjszaka pedig előmásznak falatozni, szaporodni és emészteni... Méghozzá az arcunkon!

Mindannyian követünk valamilyen szépségápolási rutint, krémek, szérumok, arclemosók, maszkok sorakoznak a fürdőszobai polcainkon. De ha te is azok közé tartozol, akik néha kihagyják a reggeli arctisztítást, mondván, „alig értem még magamhoz, minek mosnék most arcot?”, akkor mostantól garantáltan nem felejted ezt a lépést.

Rossz hírünk van ugyanis. Szőrtüszőinkben egészen apró, mikroszkopikus kis teremtmények laknak. Igen, jól olvastad!

 

A nevük: Demodex atka. Ezek a nyolclábú kis lények éjjelente csendben előbújnak, hogy táplálkozzanak, eledelük pedig nem más, mint bőrünk elhalt hámsejtjei és olajai. Kedvenc területük a szempillák, a szemöldök az orrnyereg és a homlok, egyes vizsgálatok szerint pedig nem is kis létszámban fordulnak elő: egyetlen szőrtüszőben akár több tucat is élhet belőlük.

Otthonosan berendezkednek rajtunk

Rémisztő belegondolni, de életük meglehetősen komplex, akárcsak minden más állat, ők is szaporodnak, emésztenek, a peték és az ürülék pedig mind-mind rajtunk köt ki anélkül, hogy ebből bármit is sejtenénk. Átlagos esetben egyébként nem okoznak különösebb gondot, legfeljebb a tudattal nehéz mostantól együtt élnünk és megbirkóznunk, ha azonban túlságosan elszaporodnak, akkor annak dermatitisz, akné sőt rosacea lehet a következménye.

Ezért is annyira fontos, hogy ne csak este tisztítsuk meg arcbőrünket, amikor megszabadulunk az egész napi szennyeződéstől és persze a sminktől, hanem reggel is. Az pedig ezek után már nem is kérdés, hogy szempillaspirált bárkivel is megosztani őrült nagy baklövés. De hogy mire érdemes összességében odafigyelnünk? Erre a 4 dologra!

Fotó: GettyImages

1. Arctisztítás naponta kétszer

Reggel és este alaposan tisztítsd meg az arcodat. Az atkák éjjel aktívak, így a reggeli arcmosással eltávolíthatod az éjszaka folyamán lerakódott szennyeződéseket és ürüléküket, míg az esti arctisztítás megelőzi, hogy a nap során felhalmozódott olaj és szennyeződések az éjszaka folyamán táplálékul szolgáljanak nekik.

2. Smink és sminkeszközök rendszeres tisztítása

A szempillaspirál, szemhéjtus és szemhéjfesték különösen nagy veszélyt jelenthet, mivel ezek közvetlenül érintkeznek a szempillákkal, ahol az atkák megtelepednek. Minden este gondoskodj a smink alapos eltávolításáról, ecseteidet és applikátoraidat edig hetente tisztítsd!

3. Ne oszd meg másokkal a sminktermékeidet

Mivel a Demodex atkák könnyen terjednek bőr-bőr kontaktussal vagy közös használatú tárgyakon keresztül, soha ne oszd meg a sminktermékeidet, különösen a szempillaspirált és a szemhéjfestékeket. Ez a szabály vonatkozik a sminkecsetekre is.

4. Gyakori ágyneműcsere

Az atkák előszeretettel bújnak meg az ágyneműben is, különösen a párnákon, mivel ott közvetlen kapcsolatba kerülnek az arcoddal. Hetente cseréld a párnahuzatot és ágyneműt, hogy csökkentsd jelenlétüket. Mosd az ágyneműt magas hőfokon (legalább 60°C-on), hogy elpusztítsd a lárvákat és tojásokat.

via

Exit mobile version