7 kérdés, amit fel kell tenned a hialuronsavas bőrfeltöltés előtt

nlc | 2024. Szeptember 10.
Készülj fel körültekintően a hialuronsavas bőrfeltöltésre! Ezeket a kérdéseket mindenképp tedd fel, mielőtt elvégeztetnéd a beavatkozást!

A hialuronsavas bőrfeltöltés hatékony, korszerű és kellemetlenségektől mentes, noninvazív esztétikai eljárás. Azonban, ha úgy döntöttél, hogy szeretnél ilyet végeztetni magadon, fontos, hogy előtte alaposan tájékozódj és felkészülj. Íme a kérdések, amelyeket feltétlenül fel kell tenned a kezelést végző szolgáltatónak!

1. Ki végzi el a beavatkozást?

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Egészségügyi Igazgatási Főosztályának 2021-ben kiadott állásfoglalása szerint hazánkban injektábilis hatóanyagok befecskendezésével történő esztétikai kezeléseket kizárólag plasztikai sebész és bőrgyógyász szakvizsgával rendelkező szakorvos végezhet. Az orvosi diplomán és a szakvizsgán felül működési engedély, ÁNTSZ engedély és felelősségbiztosítás is szükséges a szóban forgó beavatkozások elvégzéséhez. 

2. Milyen töltőanyagokkal dolgozik?

Az orvossal való konzultáció során tudakold meg, milyen lehetőségeid vannak a töltőanyagok terén és közösen válasszátok ki az igényeidnek és lehetőségeidnek legmegfelelőbbet. A töltőanyagok két fő típusa az oldható és a nem oldható töltőanyag. A hialuronsav-készítmények ez utóbbi kategóriába tartoznak, ezekkel érhető el a legtermészetesebb hatás. 

Illusztráció: Getty Images

3. Hogyan készüljek fel a beavatkozásra?

Az eljárással akkor érhetők el a legoptimálisabb eredmények, ha a bőröd egészséges, illetve a szervezeted is fel van készülve a beavatkozásra. Mindenképp tájékoztasd az orvosodat, ha valamilyen súlyos allergia áll fenn nálad, esetleg allergiás vagy a hialuronsavra vagy más töltőanyagra, a lidokainra, illetve más helyi érzéstelenítőre, de arról is, ha autoimmun betegségben, visszatérő torokgyulladásban, reumás lázban, epilepsziában vagy porfíriában szenvedsz. Komplikációkat okozhatnak vagy negatívan befolyásolhatják a kezelés eredményét a bőrfertőzések, illetve gyulladások, így például a pattanások vagy a herpesz, de az is, ha vérhígító gyógyszereket szedsz, illetve, ha az utóbbi időben más típusú bőrkezelésen estél át. Ha ezek egyike sem áll fenn, a kezelés előtt két nappal a kezelendő területen mellőzd a szőrtelenítést és ne használj olyan erősebb hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló termékeket sem, mint a glikolsav, a retinol és a retinoidok. Hagyd abba az olyan táplálékkiegészítők szedését is, melyek növelhetik a véraláfutások kialakulásának kockázatát, ilyen például a halolaj vagy az E-vitamin. A beavatkozás előtti napokban ne fogyassz alkoholt és lehetőleg kerüld a dohányzást is!

4. Mi történik a kezelés után?

A hialuronsavas kezelést követően akár a munkádhoz is még aznap visszatérhetsz, azonban 24 órán keresztül kerülnöd kell az intezívebb fizikai aktivitást, a napozást és a smink használatát. A beavatkozás területén duzzanat, bőrpír, véraláfutás, zsibbadás, viszketés jelentkezhet. Ezek legegyszerűbben jeges borogatással enyhíthetők és néhány órán vagy legfeljebb napon belül elmúlnak. Két hétig is eltarthat azonban, mire a töltőanyag végleges nyugalmi helyzetébe kerül.

Illusztráció: Getty Images

5. Milyen reális eredményekre számíthatok?

A hialuronsavas bőrfeltöltés nem arra szolgál, hogy drasztikus módon megváltoztassa a külsőt, hanem arra, hogy természetes hatást adva tegye fiatalosabbá, frissebbé, szebbé a megjelenést. Lényeges tehát tájékozódnod arról is, illetve tudatosítanod magadban, hogy milyen reális eredményeket várhatsz a beavatkozástól. 

6. Mennyire lesz tartós az eredmény?

A töltőanyag típusától, illetve a kezelt területtől függően a beavatkozás eredményei általában 6-12 hónapig láthatók. A befecskendezett töltőanyag – akárcsak a bőrben természetes módon előforduló hialuronsav – ez idő alatt fokozatosan lebomlik. 

7. Mi lesz, ha mégsem tetszik?

Abban az esetben ha a végeredménnyel mégsem lennél teljesen elégedett, a hialuronsavas töltőanyagok esetében lehetőség van annak korrigálására vagy akár visszafordítására is. Létezik ugyanis egy enzim, a hialuronidáz, mely gyorsan lebontja a hialuronsavat, így ennek segítségével finomítható a hatás, de akár teljesen fel is lehet oldani a töltőanyagot 24-48 órán belül.

Ha hiarulonsavas bőrfeltöltés mellett teszed le a voksodat, nagyon fontos, hogy a kezelésekben jártas és megfelelő végzettséggel rendelkező szakembert, illetve megbízható szolgáltatót válassz. A nem kellő körültekintéssel elvégzett esztétikai beavatkozások ugyanis a félresikerült optikai eredményen túl komoly egészségkárosodást is okozhatnak.

A cikk létrejöttét a Juvederm támogatta.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Exit mobile version