Mit tesz a szervezeteddel a szoptatás?

nlc | 2018. Január 19.
A szoptatás nemcsak a babák testére van jótékony hatással, hanem az anyák esetében is fontos az egészségmegőrző szerepe.

A kutatások, amelyek azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az anyák szervezetére a szoptatás, egyértelműen bizonyítják, hogy nemcsak a csecsemők élvezhetik a kedvező hatásait, hanem az édesanyák is. Ráadásul nemcsak pillanatnyi jótékony hatása van a tevékenységnek, hanem évekkel a szülés után is érződik a pozitív hatása. 

Az egészség megőrzése kapcsán ugyanis vannak hosszú távú adatok arra nézve, hogy a gyermeküket huzamosabb ideig szoptatók körében kevesebb eséllyel alakul ki mellrák vagy petefészekrák. De a cukorbetegség kialakulására is kisebb az esély állítólag az esetükben. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti a szoptatás, ahogy a szívinfarktus és a stroke sem alakul ki azoknál olyan gyakran, akik mellükből táplálták a gyermeküket huzamosabb ideig. Ezeknek a hosszú távú jótékony hatásoknak a pontos magyarázatát még kutatják. 

Sok nő azért is pártolja a szoptatást a babára gyakorolt pozitív hatásai és a fontos lélektani hozadéka mellett, mert annak nemcsak az anyák egészségmegőrzésben van nagy szerepe, hanem mert segíthet visszanyerni a kismamák terhesség előtti alakját. A szoptatásnak ugyanis zsírégető hatása is lehet, hozzájárulhat azoknak a zsírszöveteknek a lebontásához, amelyek a terhesség alatt rakódtak le a nők testén. Ennek a legtöbben örülnek, hiszen általa gyorsabban érik el a kívánt alakot. Ám az is tény, hogy vannak, akik épp híznak a szoptatás alatt.

Ám ahhoz, hogy a szoptatás mind a babára, mind a mamára pozitívan hasson, a nők szervezetét a megfelelő módon kell ellátni vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Így lesz ugyanis az anyatej tápláló és a nő teste alkalmas az egészséges folyamatok fenntartására. A legfontosabb vitaminok, amelyekre az anyának szüksége van, a C-, D-, B6-, B9-vitamin és a folsav. A táplálkozás kapcsán pedig az a lényeg, hogy minél természetesebb ételeket fogyasszanak a szoptató nők és lehetőség szerint kerüljék azokat, amelyeknek ízfokozó, tartósítószer, és színezőanyag tartalma megterhelheti a babák szervezetét. Szoptatás alatt is fontos változatos és kiegyensúlyozott étrend, hogy a megfelelő tápanyagok bevitele biztosított legyen. Szoptatás alatt is fontos változatos és kiegyensúlyozott étrend, hogy a megfelelő tápanyagok bevitele biztosított legyen. Kiegészítésként étrend-kiegészítő is használható, vannak már kifejezetten a szoptatás időszakának megváltozott szükségleteihez igazodó szoptatós vitaminok is. 

Szoptatós anyák napi szükséglete:

Exit mobile version