Uralkodónk a Hold

nlc | 2007. November 05.
A legenda szerint Buddha magához rendelte a Föld állatait. A meghívásra összesen 12 állat jelent meg, Buddha pedig megjelenésük sorrendjében nevezte el az éveket. Így lett teljes a kör a Patkánytól a Disznóig

Az egyes típusok minőségét az is meghatározza, hogy páratlan (jin) vagy páros (jang) évben születtek. A kínai filozófia maga teremtette rendszerén belül nagy jelentősége van az öt elemnek is. A Fa, a Tűz, a Fém és a Víz ugyanúgy befolyásolja a jellemet, mint az a tény, hogy ki melyik esztendőben született. A 12 állatjegy mellett az öt elem is folyamatos körforgásban váltakozik. A kínaiak szerint a házasság nem más, mint az öt elem típusainak megfelelő összepárosítása. Ezért Kínában az volt a szokás, hogy a szülők már az eljegyzés előtt kicserélték gyermekeik horoszkópját.






Az adott év nevét viselő állat jellemvonásait az abban az évben születettek megkapják, így pl. a Kutya évében születettek eszerint hűségesek és ragaszkodók, míg a Kígyók ügyesen lavíroznak a különböző problémák között, a Disznók pedig elsősorban az élet élvezetével vannak elfoglalva, és jellemzően nem szívesen változtatnak adott állapotukon.
A kínai asztrológia különböző állatjegyei megfelelnek az európai asztrológia jegyeinek, így a Vízöntő a Tigris, a Halak a nyúl, a Kos a Sárkány, a Bika a Kígyó, az Ikrek a Ló, a Rák a Kecske, az Oroszlán a Majom, a Szűz a Kakas, a Mérleg a Kutya, a Skorpió a Disznó, a Nyilas a Patkány, a Bak pedig a Bivaly jellemvonásaira emlékeztet.

A Hold kalendárium teljes ciklusa 60 évig tart, ezen belül kisebb ciklusok váltakoznak a 12 jegy és az öt elem váltakozásával.

2007. a Disznó éve, vagyis ebben az évben véget ér egy 12 éves ciklus. Ez az év a kínai asztrológia szerint a bőségről és a gazdagságról szól. Mivel a kínai időszámítás alapja a Hold járása, ezért az új esztendő január 1-hez képest kb. egy hónappal később, Hold újévkor köszönt be. Ekkortól a Patkány éve veszi kezdetét. A kínaiak még ma is nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy ki melyik évben születik, ezért nagyon sok pár „dolgozott” azon, hogy gyermekük lehetőség szerint a bőséget hozó Disznó évében lássa meg a napvilágot. Az állatok közül azonban a legnagyobb tiszteletnek a kínaiak egyik szimbólumállata, a Sárkány örvend. Talán az sem véletlen, hogy a 2000-es esztendő éppen a Sárkány éve volt.

Az emberi lét 12. 24. 36. stb… esztendeje mindig az adott emberhez tartozó állat éve is. Egy ember életútjában ezeknek az éveknek nagy szerepük van, rendszerint gyökeres változásokat hoznak az adott ember életébe.

A 12 állatjegy jellemzői

Patkány (2008)




Szereti az anyagi biztonságot, s ezt el is éri. Mindent meg akar szerezni, így könnyen csalódik. Társasági ember, szeret a középpontban lenni. Mindig fontos szerepet akar játszani. Értelmes, furfangos, kedves és elbűvölő. Hihetetlenül szívós, törekvő, kitartóan dolgozik célja eléréséért. Rettenetesen élvezi az életet, szeret magas színvonalon élni. Ismeretségi köre igen nagy, de barátja kevés van, mert rosszul választja ki őket. Szereti, ha szépeket mondanak róla, hiú és érzékeny.

Bivaly (2009)




Gyakorlatias, csak reális terveit próbálja megvalósítani. Tevékeny, szeretne maradandót alkotni. Ritkán ragadtatja el magát, nem esik túlzásokba. Kitartó, céljait tűzön-vízen át megvalósítja. Nyugodt, kiegyensúlyozott, s erre törekszik az élet minden területén. Családszerető, s a nyugodt társat keresi, akitől megköveteli a hűséget és az odaadást. Meglehetősen merev, hagyománytisztelő. Az új dolgokat gyanakodva fogadja, s kezdetben elutasítja. Nagyon jó barát, megbízható és pontos.

Tigris (1998)




A szerencse fia, uralkodásra, szerelemre és pénzköltésre termett. Szereti a veszélyt, a kockázatot, alaposan megküzd a sikereiért. Veszély és harc nélkül nem izgalmas számára az élet, ezért a nehézségek nem ijesztik el. Ez életében minden dologra vonatkozik. Nem törik össze könnyen, néha szüksége van a szenvedésekre, megpróbáltatásokra, hogy igazán megérjen. Nem szereti a félmegoldásokat, a kompromisszumokat. Nem keresi a biztonságot, s ezzel partnerét kétségbeesésbe kergetheti. A mának él, nem gyűjtöget, nem tervezget. Partnerének mindent megvesz, amivel örömet szerezhet. Nagy az önbizalma. Igazi életművész.

Nyúl (1999)




Nincs benne semmi forradalmi, viharos, szenvedélyes. Megbízható és jóindulatú, bár néha kissé fondorlatos. Sok barátja van, de a család a legfontosabb számára. Szeret anyáskodni, ápolni, gondoskodni másokról. Néha kicsit körülményes, fontos dolgokban nehezen dönt. Megpróbálja erősnek mutatni magát, de valójában ingatag. Meglehetősen konzervatív. Életében legfontosabb a biztonság, nem siet el semmit. Szenved a változásoktól. Igen érzékeny, könnyen megsértődik, mert hajlamos mindent félreérteni. Hangulatember.

Sárkány (2000)




A világ legnagyobb szívtiprója, nagyszerű szerető. Nagyvonalú és nyíltszívű. Színes, ötletdús, s ért ötletei megvalósításához is. Örökmozg, egy percig sem tud nyugton maradni. Általában különc, magának való ember. Környezete számára kismerhetetlen, sokat filozofál az élet értelméről, a lélekről. A szerencse egész életét végigkíséri. Nem szereti az alárendeltséget, ha mások szabják meg munkáját. Főnöknek nagyon jó, lelkesíteni tudja beosztottait. Nagy vonzerő sugárzik belőle, s ez sikerekhez segíti őt.

Kígyó (2001)




Szép és vonzó, sokat ad a külsőségekre. Nem sajnálja a pénzt a szép ruhákra, kozmetikumokra. Kissé kétszínű. Ha mégis barátságot köt valakivel, az egy életre szól. Intelligens, jó felfogású, gyakran döbbenti meg az embereket titkolt tudásával, jóslataival. Lelkében együtt él a jó és a rossz, társától függ, megtalálja-e a belső harmóniát. Ha a szerelemben elveszti érdeklődését társa iránt, akkor sem engedi szabadon, büszkesége nem engedi, hogy a másodhegedűs szerepét játssza. A Kígyó-nő tetőtől talpig nő. Olykor túlértékeli magát, a munkába nem akar sokat befektetni. Kiváló szervezőkészségének köszönhetően azonban mégis az ölébe hullik a szerencse.

Ló (2002)




Hiú, szeret feltűnést kelteni. Hajlamos fejjel menni a falnak. Mindig azt teszi, amit jónak lát. Ilyenkor nem segít a jó tanács. Spontán elhatározásaival kétségbe ejti partnerét. Olykor nagyképű, megrészegül saját hatalmától, sikerétől. Talpraesett, tisztában van gyengeségeivel, ami bizonytalanná teszi őt, de kifelé nagy öntudatot mutat. Mindig szüksége van a biztonságra, a szerető partnerre. Szenvedélyes szerető. A szerelem fontos az életében, néha ostobaságokra is képes. Nem hűséges társ. Gyorsan fellángoló érzelmei gyorsan ki is alszanak. Szereti a szabadságot, a függetlenséget.

Kecske (2003)




Kedves, bájos és szeretetreméltó. Sokat vár az élettől, de nem akar érte megdolgozni. Mindig kell valaki, aki ösztönzi, egyedül nem érzi jól magát. Hirtelen lelkesedik, s ez nem tart nála sokáig. Nagyobb erőfeszítésre is képes, hogy anyagi biztonságban éljen, magasra tör, de segítséggel. Jóindulatú és kreatív, nagyon jó ötletei vannak, amelyeket általában másokkal valósíttat meg. Képzelete élénk, vonzódik a misztikához. Nagyon igényes, elégedettségéhez sok-sok mindenre szükség van. Nem túl barátkozó, de akit kiválaszt, ahhoz egy életen át ragaszkodik. Csodálatosan érzéki és hű, de sok időre van szüksége ahhoz, hogy megbízzon társában. Nem szívesen mond le semmiről, s csalhatatlan érzéke van ahhoz, hogy pénzhez jusson.

Majom (2004)




Kiválóan ért hozzá, hogy felhívja magára a figyelmet. Tele van vállalkozó kedvvel, mindig mozgásban van. Keveset törődik azzal, hogy mások miként vélekednek róla. Általában magával van elfoglalva. Beéri kevés alvással, szenvedélyes dohányos és szereti az alkoholt, minden mennyiségben. Elképesztően mozgékony és dinamikus, nem akar, és nem is tud más lenni. Mellette nem unalmas az élet. Jó barát, vidám, és fogékony a tréfára. Értelmes, tehetséges, okos, de gyakran lusta, felületes és borzalmasan megbízhatatlan.

Kakas (2005)




Bátor és büszke, mindig kimondja, amit gondol. Vágyik az elismerésre, s nagyon elkeseríti, ha mellőzve van. Mindezt belső bizonytalansága miatt teszi. Ezért nem szabad őt elfelejteni. Szívesen él álomvilágban, ahol ő áll a középpontban. Nem szívesen vállal nagyobb kockázatot, de kényszer hatására belemegy a legveszélyesebb kalandokba is. A szerelemben tüzes, kedvét leli abban, ha elcsavarja mások fejét. Maróan gúnyos tud lenni, kifejezett érzéke van hozzá, hogy azt bántsa meg a legjobban, akit igazán szeret. Nehezen talál olyan hűséges és megbízható partnert, akire vágyik. Élete változatos, szereti a vidámságot, de a zűrzavart is élvezi.

Kutya (2006)




Hűséges és megbízható. Igen családszerető, ha felborul a harmónia, boldogtalan lesz. Önzetlen, nem csak saját magára gondol, s kitartóan dolgozik a közös célért. Gyakran önfejű és konok. Ha valami nem a kedve szerint történik, ingerlékeny és harapós lesz, bár csak rövid időre. A Kutya a legsegítőkészebb csillagjegy. Feláldozza magát másokért, lehet rá számítani. Megszokott, kedves tárgyaihoz, ruháihoz ragaszkodik. Szereti, ha kényeztetik őt. Néha szüksége van egyedüllétre, egy nyugodt sarokra, ahová visszahúzódhat. Hivatásában megelégszik a második hellyel is. Anyagi javakat nem halmoz fel. Hajlik a filozófia felé.

Disznó (2007)




Szerencsés, anyagiakban nem szűkölködik. A szerencse néha váratlanul hullik az ölébe. Sokszor nehézkes, olyan dolgokon rágódik, melyeknek valójában nincs jelentőségük. Gyűlöli a veszekedést, inkább mindent magába fojt. Érzékeny és kissé félénk. Fél a mindent elsöprő nagy szerelemtől, de szíve mélyén mégis erre vágyik. Hűséges, őszinte és türelmes, de gyakran ijesztően naiv, könnyen elengedi magát. Igazi életművész. Nagyon nagy életbölcsességgel rendelkezik. Tud örülni apró dolgoknak. Viszont nem képes a kompromisszumra. Nagy ínyenc, olykor el is túlozza a dolgot, s ez egészségi problémákhoz vezethet. Elsőrangú konyhaművész. Szívesen végez alkotó tevékenységet, s csodálatra méltó eredményeket képes elérni. Nyilvánosság előtt félénk, de nem szívesen vallja be. Kicsapongásra való hajlamát is inkább titkolja. Nem lehet eltéríteni őt az elveitől. Kevés az igazi barátja, e téren nagyon válogatós.












Mintha Kínában lenne.

A kínai konyha ízei mára a világ majd’ minden szegletébe eljutottak. A siker titka az édes és a savanyú ízek bátor kombinációja. Az Uncle Ben’s elhatározta, hogy még ellenállhatatlanabbá teszi a kínai konyhát, és megalkotta az édes-savanyú mártást, ropogós zöldségekkel és extra nagy adag ananásszal.


Készítsen édes-savanyú csirkét ma estére aromás basmati rizzsel, csakúgy, mint ahogy a kínaiak szokták nap mint nap.

 
Exit mobile version