Így nyaraltunk olcsón az olasz tengerparton

Gloria | 2013. Június 29.
Olcsó, de szép tengerparti szállás. Gyerekbarát strand, igazi olasz pizza és carpaccio...
Így nyaraltunk olcsón, az olasz tengerparton

Sokak szerint kicsit korai volt még a nyaralás, de mi eldöntöttük, hogy már júniusban, rögtön az iskola után elindulunk valami meleg, tengerparti helyre. Sokáig nem keresgéltünk, mivel tavaly Horvátországban voltunk, idén Olaszország mellett döntöttük. Az észak-adriai települések között néztünk olyanokat, amelyek gyorsan és egyszerűen megközelíthetőek autóval. Caorle, Bibione, Lignano… mind-mind megfelelnek ezen igényeknek. Igazi szalagsoron gyártott, mesterséges üdülővárosok, tengerparttal, homokkal, színes napernyőkkel… Szóval egyhetes lazuláshoz és lubickoláshoz pont tökéletes.

Autópálya-matrica és dugó

Mi végül Bibione mellett döntöttünk, az utazás még gyerkőccel is kibírható volt. Ha betartjuk a sebességhatárokat, és mondjuk négyszer megállunk pihenni, tankolni, nyújtózkodni, és nem utolsósorban gyönyörködni Szlovéniában, akkor is simán leérhetünk nyolc óra alatt. Inkább én írom le, mint ott szembesüljetek vele: Szlovéniában egy hónapos autópálya-matricát tudtok vásárolni, ami átszámítva 9 ezer forint, az olasz pályán pedig kapus rendszer működik, és annyit fizettek a kijáratnál, amennyit használtátok a pályát. Bibionéig mi 4 eurót fizettünk, vagyis oda-vissza kevesebb, mint 10 euróból kijött az olasz autópálya díj. Útlezárások még hétvégén, a csúcsforgalomban is lehetnek a szlovén sztrádán, míg Olaszországban arra számítsatok, hogy hazainduláskor az üdülővárosból az autópálya-kapuig másfél óra alatt teszitek majd meg  a 15 perces utat a turnusváltás miatt.

A négyrészes város

Bibione alapvetően négy részből áll: Lido del Sole, Spiaggia, Lido dei Pini és Pineda. Tényleg semmi extrára ne számítsátok, ez egy tipikus üdülőváros, vidámparkkal, tengerparttal, éttermekkel, víziparkkal… Mindössze két látnivaló akad a turistavároskában, az egyik a part mentén álló világítótorony, a másik pedig egy csodálatos harangjátékkal szolgáló templom. Mivel azonban Bibione Pineda részében található a kikötő, akár hajóval is átjuthatunk Velencébe. A helyi turistainformációs központban be is fizethetünk egy hajóútra (24 euró/fő), de akár busszal is átmehetünk, igaz, ezt 40 fokos hőségben senkinek nem ajánlanám.

Kisokos
Pineda – A turisták számára a nyugalom birodalma, ahol a szállodák, apartmanházak és kempingek zöldövezetben épültek.
Spiaggia Bibione szíve. Itt található a város főutcája, a Viale Aurora egyben bevásárlóutca is, az itteni üzletek minden nap késő estig tartanak nyitva. A tágas térrel szemközti strandszakaszon pedig a gyerekek számára kialakított játszóterek, illetve sportszigetek találhatók.
Lido Del Sole – Csöndes, kertvárosias terület. Ezen a részen a strand kevésbé zsúfolt, ezért ideális a családoknak, főleg a kisgyerekeseknek.
Lido dei Pini – A város kapujában fekszik, a béke és a nyugalom szigete.

„Kulipintyó”

A szállások között tényleg találhattok igazán igényes apartmant, de jó áron. Mi közvetlenül a tengerparton Lido del Sole negyedben foglaltunk egy háromszobás, első emeleti, tengerre néző, kéterkélyes apartmant. Egy hétre 130 ezer forintot fizettünk (sztornóbiztosítással együtt) a hatfős lakásért, ezenkívül 100 euró kauciót kell fizetni a kulcsátvételkor, valamint idegenforgalmi adót. Kérhettek takarítást a turnus végén, de ti magatok is összepakolhatjátok az apartmant az utolsó este, ezzel 30-40 eurót spórolhattok. Ha inkább szállodába mennétek, akkor a parton számos olcsóbb hotelt találhattok, 15-20 ezer forint/éj/fő áron. De nagycsaládosok vagy baráti társaságok a parttól távolabb családi házat is bérelhetnek.

Kilátás. További képek a galériában!

A parton

Nincs szabad rablás, vagyis nem ülhetünk oda, ahová szeretnénk! Számos apartman és hotelszoba árában benne van a strandszerviz (egy napernyő, két napozóágy használata a parton) ára. Ilyenkor a kulcsátvételnél egy kis jegyet kaptok, amit a szállásotokhoz legközelebbi partrész „strandkapujában” beválthattok. Általában az első négy sor kivételével adnak helyeket ezekre a jegyekre, és nincs más dolgotok, mint megkeresni a partszakaszt, és a napernyőn figyelni a számokat, hogy megtaláljátok azt a helyet, ahol hűsölni fogtok a következő egy hétben. Ha a szállásotok árában nincs benne strandszerviz, úgy 100 eurót kell fizetnetek érte a kasszánál egy hétre.

Lustálkodás reggel. További képek a galériában!

Tudom, hogy mindenki  szeretne hét nap alatt csokibarna lenni, de itt tényleg érdemes betartani azt a szabályt, hogy déltől délután négyig nem fekszünk a napon vagy az árnyékban. Inkább reggel kilenctől délig, és délután négytől este nyolcig strandoljatok, mert egyébként hamar úgy fogtok kinézni, mint egy jól megpirult grillcsirke. A tengerpart Bibionéban alapvetően nyugis, biztonságos, egyetlen idegesítő tényezővel kell számolni: az óbégató, rámenős, vastag garbós árusokra, akik a helyi kínai butik gagyi termékeit próbálják rásózni a strandolókra. Van a bizsus, a kókuszárus, a sárkányernyőárus, a napszemcsis, a törülközős…

Bazár: a bizsus, a kókuszos, a napszemcsis…

Gyerkőcökkel

A lurkók egyáltalán nem fognak unatkozni! Ha megunják a strandolást, építhetnek homokvárat, de elmehetünk velük vízibiciklizni, vagy rossz idő esetén átruccanhatunk Velencébe. A parton számos animációs programból választhatnak a gyerekek, de találhattok ugrálóasztalokat is kertvárosokban (általában 4 euró 20 perc). A város tele van minikörhintákkal, csocsóasztalokkal… De akik még többre vágynak, azok a helyi vidámparkba is ellátogathatnak.

Netezz okosan!
Kár itthon bajlódni mindenféle roaming szolgáltatással és napijegyekkel! Az okostelefonodat vagy táblagépedet állítsd át úgy, hogy csak wifin keresztül csatlakozzon az internethez. Így elkerülöd a drága adatforgalmat. Bibione városban kétfajta wifilehetőség közül is választhattok. Az egyik a BibioneWifi, ami szinte az egész városban elérhető, és hozzáférést a helyi trafikokban tudtok vásárolni. A másik a BibioneNet, ami a város Lido del Sole részén használható, és a Vivaldi utcánál található ugrálóvárnál vásárolhattok rá előfizetést. (2 órás jegyet, de akár 1 hónapos bérletet is válthattok.)

Gasztronómia
Pizza, tészta, saláta és fagyi. Nem túl változatos, de többségében tényleg csak ezzel találkozhatunk a helyi éttermekben. Azért ha már Olaszországban jártok, mindenképpen kóstoljatok meg egy igazi vékony tésztás, kemencés pizzát – és NE kérjetek ketchupot –, ajánlom még a fekete kagylót és a carpacciót rukkolaágyon, nyakon öntve olívaolajjal. Ha nem szeretnétek sokat költeni ételre, akkor szinte minden sarkon találhattok egy pizzériát, ahol hatalmas, hat főnek elegendő pizzákat vehettek 10-15 euróért. A helyi közértekben mennyei sonkák, sajtok és pékáruk közül válogathattok, de – amennyiben apartmanban laktok és főzni szeretnétek – vehettek darált húst vagy előre bepanírozott husit is.

Finomságok. További képek a galériában!
Exit mobile version