Kapcsolódj ki hajnali ökotúrával

Németh Orsi | 2013. Szeptember 14.
Hajtott a kíváncsiság, és még a koránkelés sem szegte kedvem attól, hogy hajnali kenuzásra induljak és megtapasztaljam, milyen is egy ökotúra. Barangoljunk együtt a Fertő tó környékén!

Izgalmas hajnali kenuzás

További fotókért kattints a képre!

Hajnalban, 4:40-kor találkoztam a Csárdakapui-főcsatornánál túravezetőnkkel, Balázzsal, és a többiekkel, akik még jelentkeztek a kirándulásra. A kenus túra maximum 8-10 fővel, a nyári időszakban naponta kétszer indul. Az egyik hajnalban, hogy a túrázók megcsodálhassák a vízről a napfelkeltét, a másik a késő délutáni időszakban, naplementekor.  „Ebben a két napszakban a leggyönyörűbb a nádas, és nem utolsósorban ilyenkor van esély érzékelni annak rendkívül gazdag élővilágát is” – mondta  Molnár Balázs.

Még sötét volt, amikor elindult kis csapatunk a háromórás, közel 10 kilométeres túrára, a Fertő tó áthatolhatatlannak tűnő nádasában. Utunk a tó csatornáin és belső tavain haladt, miközben az ébredező élővilágot és természetet figyeltük. Számomra kicsit félelmetes, de egyben izgalmas is volt, ahogy síri csendben haladtunk a vöröses-fekete vízen a nádfal között. Amikor azonban kiértünk a nádasból, felejthetetlen élményt nyújtott, hogy a Fertő tó szürkészöld vízéről csodálhattuk meg a napfelkeltét. Közben olyan madarakkal is találkoztunk, melyek nem mindennap mutatják meg magukat az embereknek. Ilyen volt a kis vízicsibe, ami a sűrű nádas tövénél, szinte láthatatlanul mozog, és csak éjszaka „gallyaz” fel a nádra, a víz felett körülbelül másfél méterre, de a túra során láttunk vörös gémet, törpe gémet, bütykös hattyút és nagy kócsagot is.

A Fertő tó folyamatosan töltődik fel, nagy részét már nádas borítja, amely több millió élőlénynek ad otthont. A nádasban mintegy 200 kilométer hosszú csatornahálózatán pókhálószerűen helyezkednek el a főútvonalak, ám ebből csak 60-70 kilométer járható. A kialakított csatornahálózat elöregedését követően korlátozódott a nádas területek friss vízzel történő vízellátása, többek között ezért szükséges a csatornarekonstrukció, amely a közeljövőben, egy pályázatnak köszönhetően meg is valósul. 

Madárles, természetvédelmi és kerékpártábor

A kenutúrákon kívül lehetőség van madárlesre is, hiszen a Fertő tó hatalmas nádasa és a tó környéki legelők gazdag madárvilágnak adnak otthont. A madárlesekre a Fertő-Hanság Nemzeti Park élőhely-rekonstrukciós területein, valamint az ausztriai Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park szikes tavainál van lehetőség, azonban ezek is a hajnali órákban indulnak. Ha hadilábon állsz a koránkeléssel, de szeretnél részt venni egy ökotúrán, akkor elmehetsz egy egész napos kerékpártúrára, amit madármegfigyeléssel köt egybe a túravezető.  Ha valaki kedvet érez, hogy kicsit közelebbről megismerkedjen a Fertő tó és Sopron környékének élővilágával, akkor rengeteg ilyen kirándulás közül válogathat.

 

A Na-Túra Ökotúra azzal a céllal jött létre, hogy segítse a környezeti tudatformálást, izgalmas programokkal, táborokkal és túrákkal ismerjék meg – elsősorban a gyerekek – a világörökség részeként jegyzett Fertő-táj és Sopron környékének természeti szépségeit. „A gyerekek élménybeszámolói alapján egyre több családhoz eljutott az ökotúrák híre, így mára már nemcsak gyerekeknek szervezünk túrákat, hanem családoknak, baráti társaságoknak is” – mesélte Molnár Balázs, az ökotúrák, erdei iskolák, táborok szervezője.

Exit mobile version