Kalandozás Marseille-ben

Szöveg és fotó: Glázer Attila | 2013. Október 08.
Nem hallottam még senkitől, hogy nem vágyik Franciaországba. Azt még kevésbé, hogy miután hazajött, ne szuperlatívuszokban mesélt volna. Én sem teszek most másképp. S nem azért, mert olyan nagyon szeretek felsorakozni bárki mögé, hanem mert elképesztően rabul ejt minden alkalommal a táj, az emberek, de leginkább az, ahogy a franciák tudnak élni. Rögtön hallom: persze, annyi pénzből itt is remekül ellennénk, de ez a megközelítés több sebből vérzik.

Lent délen, meseszép…

Valóban minden nagyjából kétszer annyiba kerül, mint itthon. Vagy mégsem. Ha figyelembe vesszük, milyen minőséget találunk, rögtön leállunk a számolgatással. Erre egyetlen példa: egy háromgombócos fagylalt 4 euro, vagyis 1200 forint. Itthon egy jobb minőséget nyújtó cukrászdában ez 750-870 forint. Csakhogy a minőség megint. A mangófagyi tényleg mangóból volt… Folytassam?

Folytatom. Először: Marseille. Sokkoló. Felnézve a házfalakra közel ugyanaz a hatás érhet minket, mint Párizsban. Cizellált, rendezett, ízléses házak mindenütt. Ahogy magunk elé pillantunk – hasznos már csak azért is, hogy tiszták maradjunk – mocsok mindenhol. Nem hittem el, hogy ez is Franciaország. Pedig az, csak épp ideköltözött fél Afrika, az arab kontinens, kicsit Kína és Vietnam, és folytathatnám. Engem tényleg csak a kosz zavart. A bábeli zűrzavar és a csodálatraméltóan sokszínű világ nem. Hihetetlen élmény ez a kavalkád a rengeteg apró gyorsétkezdével és ugyanannyi elegáns ruhabolttal. Furcsa keverék ez, ami sehol máshol nem jelenik meg. Bohémeknek, művészetkedvelőknek és végletesen nyitott embereknek ideális úti cél egymagában is a város.

Kalandozás Marseille-ben

Nem hallottam még senkitől, hogy nem vágyik Franciaországba. Azt még kevésbé, hogy miután hazajött, ne szuperlatívuszokban mesélt volna. Én sem teszek most másképp. S nem azért, mert olyan nagyon szeretek felsorakozni bárki mögé, hanem mert elképesztően rabul ejt minden alkalommal a táj, az emberek, de leginkább az, ahogy a franciák tudnak élni. Rögtön hallom: persze, annyi pénzből itt is remekül ellennénk, de ez a megközelítés több sebből vérzik.

Hajnali evezés a büszke helyiekkel

Marseille-től keletre fekszik az egyik legszebb gyöngyszem falucska Cassis (ejtsd: Kaszi). Üdülőhely lévén természetesen még drágább, mint egy nagyváros, de mindenkit kérek, inkább még itthon lépjen túl ezen. Ez az életszínvonal minden tekintetben a maximumot próbálja hozni. A piacon helyiek és turisták fékezhetetlen vággyal vásárolják a legjobb minőségű kolbászokat, sajtokat, olívaolajat, de még az aznapi reggelihez kerülő kenyeret is itt veszik meg a kézműves péktől. Megértettem, miért…

A kis falu persze több száz éves, lakói hihetetlenül büszkék rá, gondozzák, odafigyelnek mindenre. Sok helybéli tökéletes összhangban él ma is a tengerrel. Nem halásznak éppen, hanem sportolnak. Szemem egyik sarkában a gyerekek tanulnak vitorlázni, a másik szegletben – hajnal van még – felnőttek indulnak evezni a közeli csodaöbölbe. A neve Calanques. Velük tartottam, a napfelkeltét nézzem a mesebeli, türkizszín vizű öbölben. Elkerülve a mindennap idetartó turistaözönt, akik leginkább délutánra érnek csak ide.
Cassis elképesztő sziklafala alatt végig lehet sétálni, igaz, ezt csak edzett, és egyáltalán nem tériszonyos embereknek ajánlom.

Mintha egy kosztümös filmben lennénk

Nimes (ejtsd: Nim) Marseille-től másfél órányi vonatozásra található, ezért érdemes a TGV (gyorsvonat) valamelyikét választani. Híres vonal ez, akár meg is állhatunk Aix-en-Provence vagy Arles városánál. Ha nem tesszük, akkor irány az a furcsa város ahol egyszerre érezhetjük magunkat egy Római helyőrség múltidéző aurájában vagy a klasszikus francia idők elmosódó púderfelhőjében, de nem leszünk híján a kortárs művészetnek sem. Itt található a világ 3 legnagyobb, ma is aktív arénájának egyike, egy kis spanyol hangulat ízelítő, ha legközelebb egy országgal arrébb találnánk magunkat (Arénes). A belépő ide 7-12 Euro. A város pont akkora, amitől az az érzésünk támadhat, itt nem hiányzik semmi. Elképesztő mennyiségű ruha-, cipő- és szemüvegüzlet, kicsit azt gondoltam, Milánó ide is beköltözött. Kertépítész lévén nem hagytam ki a város gyönyörű parkját, az Esplanade de Gaulle-t. Akarva akaratlanul kosztümös film forgatását vizionáltam a titkos parkszegletekbe, de hiányérzetem nem volt akkor sem, mikor a valósággal találkoztam. Gyepen piknikezés, szivárványbámulás a csatornaparton, szerelmes galambok. Mi kellene még?

Tippek:

1. Nézz körül alaposan, mikor repülőjegyet választasz. Akár 50 ezer forintból is megúszhatod a jegyet, ha 3 hónapra előre gondolkodsz. (az átlag 70-80 ezer forint Budapest – Marseille viszonylatban. Átszállások lehetősége végtelen, ne lepődj meg.)

2. Szintén légy figyelmes a szállások kiválasztásánál. 40 Euróért is van ágy és zuhanyzó, s mivel nem nagyon fogsz a szobában rekedni, bőven elég lesz az is.

3. A legolcsóbb ételek a pizza (10 euro) és a crepes (4-6 euro). Ha étterembe ülsz, egy főétel 15-25 euro, egy teljes ételsor borral, vízzel, kávéval viszont fejenként lehet akár 70 euro is! A közértekben olyan szendvicsekre találsz, mint itthon a gourmet boltokban. Olcsók és tökéletesek.

4. Vonatjegyet jó előre foglalni, olcsóbb is kicsit, és simán lehet, hogy tele a vonat, ha csak kisétálsz a menetrendhez igazítva. Sokan utaznak az egyébként hihetetlen tiszta és gyors vonatokon.

5. Marseille a legkeményebb város az országban. Fényképezőgép, tárca, ékszer legyen biztonságos helyen!

6. Nézz utána, mikor melyik városkában, kerületben van piac. Kötelező túra lesz.

 

Exit mobile version