13 hely, amit látnod kell a világból

V.V.V. | 2013. November 09.
Emberekből álló kastélytornyok, legendás óriásokhoz köthető hatalmas cölöpök a tengerparton és hullám formájú, karamellre emlékeztető homokkő. Íme 13 hely, amit látnod kell a világból!

1. Goblin-völgyi Állami Park, Utah, Egyesült Államok
A terület elnevezése magyarul talán leginkább a Kobold-völgy lenne, mivel a helyiek szerint a sziklaalakzatok furcsa manókra emlékeztetnek.

2. Las Pozas, Mexikó
A név annyit tesz: medencék, és a nagyjából 80 hektáros terület Mexikó egyik legkülönösebb látványossága. A parkot egy gazdag angol arisztokrata, Edward James hozta létre, és a szürrealizmus megszállottjaként maga alkotta meg fantáziabirodalmát a dzsungel közepén. A számos medence mellett lépcsők vezetnek a semmibe, és rengeteg épületet láthatunk, amelyeknek olyan neveket adott az amúgy építészetben járatlan James, mint „A ház a fán, ami három emelet, talán öt” vagy „A ház, aminek bálna alakú a teteje”.

3. Pancake Rocks, Új-Zéland
A Palacsinta-sziklák a Paparoa Nemzeti Park nyugati végében láthatók, és nagyjából 30 millió évvel ezelőtt kezdtek formálódni, ahogyan az üledékek lerakódtak.


4. Mont St. Michel, Franciaország

A látványos és legendás hely nem új a Normandiába látogatóknak, sőt sokan emiatt utaznak arra a vidékre. A 8. századi apátság eredetileg egy árapályszigetre épült, de az 1800-as évek végén bekötőutat csináltak a szárazföldhöz, és ezzel megszűnt szigetnek lenni. Kilenc évvel ezelőtt azonban a francia miniszterelnök bejelentette, hogy egy 150 millió eurós projekt után Mont St. Michel ismét árapálysziget lesz.

5. Dean’s Blue Hole, Bahamák
Talán létezik nagyobb vagy látványosabb kék lyuk a világon, de a Dean’s Blue Hole kétségtelenül a legmélyebb. A kék lyuk egy olyan széles, meredek falú lyuk, amelyben a sziget korallalapjain keresztül a tenger felemelkedik; szokás függőleges barlangnak vagy víz alatti lefolyólyuknak is nevezni.

6. Petrified Forest Nemzeti Park, Egyesült Államok
Az Arizona állambeli nemzeti park a megkövült fáiról kapta a nevét, de egyedülálló indián barlangrajzok és írások is fennmaradtak itt, valamint a megkövesedett fákból az egykor itt élők úgynevezett achátházakat építettek, és ezek egy része ma is megmaradt.

7. Tarragonai embertorony, Spanyolország
Minden évben ezrek gyűlnek össze Tarragonában, ahol azon versenyeznek különböző csoportok, hogy melyik tudja a legmagasabb embertornyot összehozni. A hagyomány 200 éves, és „kastélyépítő” versenynek nevezték, amelyben a csapatok létszáma 75 és 500 fő közötti, és általában 6-10 emeletes tornyokat tudnak „építeni”.

8. Mammoth Cave Nemzeti Park, Egyesült Államok
A Mamut-barlang egy 630 kilométeres barlangrendszer Kentucky államban, és a neve a méretére utal, nem pedig arra, hogy itt valaha mamutok éltek. Jelenleg 200 ismert faj él a barlangban, közülük 42 teljes sötétségben.

9. Alberobello, Olaszország
A 11 000 lakosú kis városka a hengeres és négyszögletes épületeiről, a trullókról vált ismertté, amelyeket mindenféle kötőanyag nélkül, kizárólag kőből építettek. A történet szerint azért volt erre szükség, mert Convensano grófja ugyan segített letelepedni a menekülteknek és a parasztoknak, de megparancsolta, hogy olyan házakat építsenek, amelyeket az adószedők érkezésekor el lehet bontani, majd távozásuk után könnyű visszaépíteni.

10. Rock Islands Southern Lagoon, Palau
2012 óta az UNESCO-világörökség része, nagy kiterjedésű korallzátonyok, barlangok és 445 mészkő szigetet összessége. A változatos táj eredményeképpen az élővilág szemkápráztatóan sokszínű.

11. Great Blue Hole, Belize
A búvárok kedvence ez a kék lyuk, 126 méter mély és 10 hektár szélesen terül el. A néhai Jacques Cousteau és filmes stábja is felfedezte a víz alatti barlangot, amelynek teteje 10 ezer évvel ezelőtt omlott be.

12. Óriások útja, Írország
A vulkáni tevékenység nyomán létrejött területen 40 ezer bazaltoszlop tör felfele, akad, amelyik 12 méter magas. A különös tájhoz régi legenda kötődik, amely szerint egy szárazföldön élő óriás építette cölöpökből az utat, hogy lerohanhassa a szemközti szigeten élő ellenségét. Úgy tartják, hogy végül a szigeten élő óriás menekülés közben felszaggatta maga mögött az utat, ezért már csak egy része maradt meg.

13. The Wave, Egyesült Államok
Az arizonai hullámformájú homokkő alakzat annyira kedvelt a turisták körében, hogy külön ajánlások születtek, melyik időpont a legkedvezőbb bizonyos típusú képek elkészítéséhez. A karamellára emlékeztető domborulatok láttán állítólag sokan megkívánják az édességet.

Exit mobile version