A legmesésebb európai falvak

V.V.V. | 2013. November 23.
A falu szó új értelmet nyer, ha végignézünk a legszebbek listáját. A 15-ös rangsort egy külföldi "utazásmániás" csoport állította össze az interneten. Mivel szúrta a szemünket, hogy magyar falu nem került a szórásba, természetesen kibővítettük a felsorolást.

Eze, Franciaország
Méltánytalanul lekicsinylően ír jó néhány útikönyv a Cote d’Azur e kis falujáról. A település sokkal inkább visszaadja azt a fenséges érzést, amiért a dél-franciaországi partszakasz népszerűvé vált egykor, mint a szomszédos nagyvárosok, Nizza és Monte Carlo. Igen, valóban nincsenek itt látványos múzeumok, de egy XII. századi kastély romjai, a botanikus kert már önmagában is káprázatos. Meredek, labirintusszerű utcácskái ugyan defibrillátorral vannak felszerelve, de a turisták lélegzete leginkább a látványtól és a hangulattól áll el. A macskaköves utcákon máig nem jár autó, mindent emberi erővel juttatnak fel a partról a dombtetőre.

Pitigliano, Olaszország
Mintha a tufából nőtt volna ki a hegy tetején ez a toszkán falu, amely 1061 óta éke a vidéknek. Maga az építészete is mesés, az etruszk sírhelyek sokaságát ma a helyiek bortárolásra használják, egységes barlang- és csatornarendszert alkotnak. Bár a falut Olaszország legszebbjei közé választották, a látogató csak elvétve találkozik turistákkal a sikátorokban bolyongva.


Polperro, Anglia

Saját honlapja egyenesen a felkapott brit üdülőkörzet, Cornwall ékköveként aposztrofálja a kis halászfalut. A település óvja a középkori hangulatot, autóval nem is lehet behajtani, így a látogatók órákon át nyugodtan sétálhatnak a kanyargós utcákban vagy a tengerparton.


Hallstadt, Ausztria

Sokszor emlegetik Európa legszebb helyeként a festői alpesi falut. Nem véletlen, hogy még a kínaiak is lekoppintották a települést, igaz, a hangulatot nem tudták visszaadni azzal, hogy Kínában újra megépítették. Ha Hallstadtot festményen látnánk először, talán túl giccsesnek tartanánk a képet, pedig nem kell sem festői fantázia, sem photoshop, hogy visszaadja a hely szépségét.

 

Wengen, Svájc
Téli időszakban felkapott a falu, akár 10 ezer ember is megfordul ott ilyenkor, a nyári turistaszezonban pedig ennek a fele. Az év fennmaradó részében azonban 1300-an lakják a települést, amely máig autómentes övezet, de végszükség esetén erdészeti utakon megközelíthető. A falun belül elektromos járművek szállítanak, az odajutást pedig a sűrű vonatjáratok teszik lehetővé. Csúcsidőben a vonatok közvetlenül egymás után haladnak.

 

Óbidos, Portugália
Már időszámításunk előtt 700 évvel kelta település volt a mai Óbidos helyén, később pedig a rómaiak, a vizigótok, majd a mórok foglalták el. A 13. században Urraca portugál királyné ajándékba kapta a várost férjétől, miután hetekig áradozott róla. Óbidos ettől kezdve több mint 600 éven át a királynők városa volt.

 

Deiá, Spanyolország
Mallorca nyugati részén elterülő falu a nagyjából 900 lakost számláló Deiá, az egyik leismertebb település az egész szigeten. A narancs- és olajligetek között meghúzódó tengerparti hely számos írónak, költőnek, zenésznek és festőnek adott már otthont. Sőt, mai napig nagynevű zenészek töltenek ott nyarakat, hogy az idilli környezetben ihletet merítsenek, és feltöltődjenek.

 

Ravello, Olaszország
Az Amalfi-part egyik legcsendesebb és legnyugodtabb települése megéri azt a kis kellemetlenséget, amelyet az oda vezető, gyomrot felkavaró kanyargós út jelent. Kedvelt helye volt ez a hírességeknek is, anno Greta Garbo, Jacqueline Kennedy és Tennessee Williams nyaraltak itt, de máig is forgalommentes útjairól, elegáns kertjeiről és festői tereiről ismert. Szédületes kilátás nyílik a faluból a Mediterrán térségre.

 

Pucisca, Horvátország
Brac szigetének északi részén, egy öbölben terül el a terrakotta cserepes, fehérre festett házak csoportja. Márványbányáiból még a washingtoni Fehér Házba is vittek köveket, ezt tartja egy helyi legenda. Ennek ellenére, a természet érintetlennek tűnik, és nagyszerű lehetőséget kínál a kirándulni vágyóknak.

 

Kazimierz Dolny, Lengyelország
A történelmi kisváros háborús és kommunista idők előtti bája vonzza a látogatókat. A macskaköves utcái, reneszánsz kori épületei és a középkori kastély romjai mellett a falu festői környezettel büszkélkedhet, amelyet teljes egészében belátni egy magaslatról.

 

Autoire, Franciaország
A Franciaország közepén található települést választották meg az ország legszebb falujának. Varázsát az adja, hogy az elmúlt 800 évben alig változott ott valami, a mézszínű 16-17. századi házak, a takaros kis templom és a főtéren álló szökőkút ma is a régi pompájában tündököl.

 

Carlingford, Írország
Csak egy órányi autóút Belfasttól és Dublintól egyaránt as Carlingford Heritage Village, amely egyaránt híres bájáról és arról a tájról, amely körülveszi. A falu számtalan kalandot kínál, az ódon környezetben 21. századi programokat szerveznek a turistáknak.

 

Mittenwald, Németország
Mintha megállt volna az idő ebben a német faluban, amely a helyiek szerint „hagyományos bajor” hangulatot áraszt. Pompásan dísztett házak, festett homlokzatok, és díszesen faragott oromzatok a régmúltat idézik, de a falut elözönlő turisták kedvéért számtalan kis üzlet is nyílt.

 

Crupet, Belgium
A pici kis falu egy erdős völgyben található, és széles, mély várárok veszi körül. A 13. század óta híres barlangjairól és kastélyáról, bár ez utóbbi nem látogatható, mivel magánkézben van, azért fantasztikus látványa is elég a turistáknak.

 

Fjallbacka, Svédország
Ez a mesés halászfalu egyben kijárat is Svédország legnyugatibb szigetei felé. A település mostanában arra készül, hogy megnő a turisták száma, mivel náluk forgatják a Fjallbacka Murders című sorozatot, amelynek a Híd című sorozathoz hasonló világsikert jósolnak.

 

Hegymagas, Magyarország
Úgy éreztük, méltatlanul maradt ki Magyarország a felsorolásból, ezért körbenéztünk az interneten, fórumokon és a szerkesztőségünkben gyors felmérést végeztünk. Számtalan gyönyörű hely közül végül a kevésbé ismert, de annál mesésebb Hegymagas lett a befutó. A 313 lakosú falu a Szent György-hegy lábánál terül el, Európa egyik földrajzilag, borászatilag legszebb és legértékesebb vidékén.

 

Forrás: http://abalaton.hu

Exit mobile version