10 extravagáns könyvtárépület

cafeblog/milesandmeals | 2014. Február 12.
Hogy a könyvtár unalmas? Ezekbe nem csak könyvkölcsönzés miatt mennénk.

A következő extravagáns könyvtárak nemcsak, hogy különböző városok emblematikus épületeivé váltak, vagy fognak válni (néhánynak még csak a látványtervei készültek el), de különleges élményeket és programokat is kínálnak. A Miles and Meals bloggere 10 ámulatba ejtő könyvtárépületet mutat be. Van köztük olyan is, amely például éppen egy erdő közepén kapott helyet.

1. National library of Sejong city

 

 (Tervező: S.A.M.O.O.)

Sejong város nemzeti könyvtára az első nemzeti könyvtár Koreában. A modern épület teteje egy könyv lapjára hasonlít, így kifejezi, hogy az olvasóközönség modern digitális formában és könyv alakban is találhat számára érdekes, hasznos olvasnivalókat. A könyvtár 2013. december 12-én nyílt meg.

2. Library of Birmingham

 

(Tervező: Mecanoo)

Nagy valószínűséggel a birminghami új könyvtár Európa legnagyobb könyvtárépülete. Egy korábban kihasználatlan terülten kapott helyet, és a város ékes díszévé vált. Üveges felületével és fém díszítéseivel utal az angliai iparváros kézműves hagyományaira. A könyvtár 2013. szeptember 3-án nyílt meg.

3. Datong library

 

(Tervező: Preston Scott Cohen)

A Datong könyvtár egyszerre szolgál szervezett és egyéni tanulásra, kikapcsolódásra. A négyemeletes, spirálisan elrendezett könyvtári rész mellett, az udvarról belépve tantermek és egy auditórium is található benne. Kínában törekednek több hasonló központ létrehozására is. A Datong ebben az évben nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

 
4.  Scholar’s library

 

(Tervező: GLUCK+)

A Scholar’s a Catskill-hegység közelében található. New York államban. Mesebeli környezetet biztosít az olvasáshoz és a tanuláshoz, valamint remek lehetőséget ad egy kicsit elvonulni a világ elöl. Az első emeleten található a könyvtár rész, a második pedig kutatási és tanulmányi programoknak ad helyet.

5. New Baghdad library

 

(Tervező: AMBS Architects)

Az 1970-es évek óta ez lesz az első nyilvános könyvtár Irakban. A tervek szerint itt lesz a világ legnagyobb olvasóterme. Nemcsak olvasásra lesz majd lehetőség, a komplexum helyet ad majd különböző programoknak és előadásoknak is.

6. Helsinki university main library

 

(Tervező: Anttinen Oiva architects)

Finnország legnagyobb egyetemi könyvtára. Elsődleges funkciója, hogy kiszolgálja az iskola tanulóit és dolgozóit. A modern épület a város központjában helyezkedik el.

Még több modern könyvtárat a Miles and Meals blogon nézegethetsz!

Exit mobile version