“Hosszú, sötétpiros hernyók” Salzburgban

cafeblog/hetszinvilag | 2014. Március 06.
Tudtátok, hogy Budapesten több metró van, mint Salzburgban? Bizony. Az osztrák városban egyetlen metró sem közlekedik, két okból. Az egyik, hogy sokkal kisebb város, mint Budapest, a másik ok a szerkezetben keresendő, a város nem metróbarát a közeli Salzach folyó és az óváros miatt. Így hát a kedves osztrák szomszédoknak marad a séta vagy a busz, esetleg a troli, de nézzük csak sorjában.

A városon belül az O-buszoké, azaz a troliké a főszerep. Lomhán közlekednek a hosszú, sötétpiros hernyók, olykor-olykor vicces vagy figyelemfelkeltő reklámokkal feldíszítve. Jegyet lehet a sofőrtől is venni, vagy egyszerűen a trafikosnál. Itt nem nagyon divat a bliccelés, mivel ha valaki fennakad egy ellenőrzésen, körülbelül 65 eurós (kb. 20 000 Ft) helyszíni bírságra számíthat. Egy jó tanács leendő turistáknak: ha Salzburgban járnak, és a város minden fontos látnivalóját látni szeretnék, ajánlom az 1-es O-buszt a Hauptbahnhoftól a Karajan Platzig. Ezen a rövid útvonalon a város összes látványosságára lehet egy pillantást vetni, leszállás után pedig gyalogosan neki lehet vágni az óvárosnak.

A trolikat többnyire külföldi származású sofőrök vezetik, ezért előfordulnak elég érdekes események. Egyszer egy arab származású sofőr megállt az egyik megállóban, erre a várakozóhely mögötti kebabostól kirohant egy dolgozó, kezében egy szatyorral, amit átadott a vezetőnek. Az illatokból percek alatt kiderült, hogy megérkezett az “ebéd”.  Legutóbb egy olasz származású sofőr vezette a trolit, amivel utaztam. Olasz származását senki sem vonta kétségbe, hisz minden egyes piros lámpát vagy elé kanyaró sofőrt úgy leteremtett olaszul, hogy a buszon mindenki térdre tett kézzel, vigyázzban ült és szorongó gyomorral nyomták meg a leszállásjelzőt, félve a leszidástól.

A teljes cikket a hétszínvilág blogon találod.

 

 

Exit mobile version