Csokimousse (Mousse au chocolat)
A Mousse au chocolate-ről az első írásos feljegyzések az 1800-as évekből származnak. Leginkább a csokipudinghoz hasonlítják, viszont ezt a franciák – érthető módon – kikérik maguknak. A csokimousse sós és édes verzióban is isteni. Minél minőségibb mousse-t szeretnénk készíteni, annál többet kell adni az alapanyagok színvonalára.
Hozzávalók 4 fő részére:
- 250 g minőségi étcsokoládé (60-70%-os)
- 30 g vaj
- 4 tojássárgája
- 6 tojásfehérje
- 50 g cukor
- 1 evőkanál szeszes ital (rum, konyak…)
Elkészítése:
- A csokoládét olvaszd fel vízgőz felett. A tűzről levéve add hozzá a vajat és keverd jól el.
- Tedd félre hűlni.
- A tojásfehérjéket verd nagyon kemény habbá.
- A tojássárgákat és a rumot add hozzá a vajjal elkevert csokoládéhoz, és keverd el jól a cukorral együtt.
- Ebbe a csokis masszába forgasd bele óvatosan a felvert fehérjét, hogy ne törjön nagyon össze.
- Tedd a krémet szép poharakba vagy salátástálkákba, és pihentesd hűtőszekrényben 3-4 órán át a fogyasztás előtt.
- Ízesítheted ízlés szerint reszelt narancshéjjal, csiliporral, kávéval… ezeket a fűszereket azonban az elkészítésnél mindig az olvadt csokihoz keverd hozzá, a vajjal egy időben.