Megtizedelik a koalákat Victoriában

nlc | 2015. Szeptember 28.
Az ausztráliai Victoria állam radikálisan megritkítja a területén élő koalák számát. Elsősorban áttelepítik őket, ám az éhező és beteg állatokat elaltatják.

Az ausztráliai Victoria szövetségi állam Cape Otway régiójának koalapopulációja annyira megnagyobbodott, hogy mára jócskán túlnőtte a rendelkezésére álló életteret. A helyi vadőröknek a ritkítás szomorú feladata jutott: az éhező és beteg állatokat el kell altatniuk, az egészséges nőstények egy része pedig fogamzásgátlót kap.

Tavaly és tavalyelőtt a helyi vadőrök hétszáz erszényest likvidáltak, azonban a szeretni való álmackók még mindig annyian vannak, hogy az már nemcsak a populációjukat, de az élőhelyüket is komolyan veszélyezteti. Az optimális “koalalefedettség” hektáronként egyetlen egyed, az eukaliptuszfák ennyit képesek károsodásuk nélkül eltartani.

Sok koala. Túl sok.

Jelenleg azonban helyenként tizenöt-húsz állat szorong egyetlen fán – csupaszra kopasztva azt. Mivel a koalák természetes ragadozóit, a dingókat távol tartják a területtől, életterük viszonyai teljesen felborultak. A koalák lassan az egész erdőt felzabálják, veszélyeztetve a környék kevésbé cuki erszényeseinek populációját is.

Jelenleg számos újszülött koala pusztul éhen pár napos korában, mert anyjuk túl gyenge ahhoz, hogy gondoskodni tudjon róluk.

Exit mobile version