1970 és 2012 között 49 százalékkal csökkent a világ tengerihal-populációja, míg az olyan halaké, melyeket a leggyakrabban fogyasztunk, ílyen például a tonhal vagy a makréla, 74 százalékkal.
A halpopuláció drasztikus csökkenéséért felelőssé tehető a túlhalászás, a környezetszennyezés és a klímaváltozás.
“Az óceánok keményen dolgoznak, hogy életben tartsanak minket, ezek termelik a világ oxigénállományának felét, miközben elnyelik a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből termelődő széndioxid mintegy harmadát. Mindezek mellett emberek milliárdjait táplálják a világon, akiknek egy része kizárólag az óceánokból tartja fenn magát” – fogalmazott Ken Norris, a Londoni Állattani Társaság igazgatója.
A WWF szerint több védett tengeri területet kellene létrehozni, hogy a tengerek élővilága megújíthassa önmagát, a klímaváltozást pedig kormányzati szinten kellene kezelni.