10 gyönyörű jégbarlang, ami jobb, mint a Jégvarázs

Németh Orsi | 2015. December 19.
A jégbarlangok a természet érintetlen csodái, különleges helyek, ahova egyszer mindenki szívesen ellátogatna. De ha nincs is lehetőségünk elmenni egy ilyen helyre, akkor legalább fotókon keresztül gyönyörködjünk bennük.

1. Mittelallalin-jégbarlang, Fairy-gleccser, Svájc

Egy 70 méter hosszú alagút vezet a több ezer éves gleccser belsejébe. A Mittelallalin-jégbarlangban 3500 méter mélyen csodálhatják meg a látogatók a természet alkotta jégszobrokat.

2. Kamcsatka-jégbarlang, Oroszország

Ez az egyedülálló kinézetű Kamcsatka-jégbarlang Oroszországban található. A barlangot a Mutnovszkij-vulkán oldalán leömlő víz vájja a jégbe, a felszín alá. A térség vulkánjai napjainkban is aktívak, és a barlang teteje olyan vékony, hogy a beszűrődő napsütés szürreális fényviszonyokat teremt.

3. Dobsinai-jégbarlang, Dobsina, Szlovákia

A Dobsinai-jégbarlang Közép-Európa egyik leglátogatottabb jégbarlangja, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt részeként 2000 óta a világörökség része. A barlang hossza 1483 m, és egy 21 kilométer hosszú barlangrendszer részét képezi.

4. Eisriesenwelt, Werfen, Ausztria

Az Eisriesenwelt egy természetes jeges mészkőbarlang, Werfenben található, 40 kilométerre délre Salzburgtól, 1586 méter magasságban. Ez a legnagyobb jégbarlang a világon, hossza 42 km. A barlangban az átlaghőmérséklet nyáron sem emelkedik 0 °C fölé.

5. Déményfalvi-jégbarlang, Szlovákia

A Déményfalvi-jégbarlang bejárata 840 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, az elsődleges üregek valószínűleg 400-500 évvel ezelőtt teljesen kitöltődtek jéggel. A Déményfalvi-jégbarlangban talált barlangimedve-csontokat az emberek a 18. században sárkánymaradványoknak hitték, és a lelőhelyet ez alapján “Sárkány-barlang”-nak nevezték el.

Olvass még több cikket barlang témában itt az NLCafén:

6. Skaftafell-jégbarlang, Izland

A gyönyörű jégbarlang a Svínafellsjökull-gleccsernél jött létre, mely a Öræfajökull-tűzhányó lejtőin alakult ki. A barlangban a jég elnyeli az összes fényt, kivéve a kéket, ami pazar látványt nyújt.

7. Mendenhall-gleccser jégbarlangja, Juneau, Alaszka

Az Egyesült Államok legészakibb államában, Alaszkában található a Mendenhall-gleccser. Ez a hatalmas jégtakaró 3885 négyzetkilométernyi területet fed le. Alaszka egyik legszebb gleccsere. Az összes gleccserhez hasonlóan a Mendenhall is állandó mozgásban van: a jégfolyó 1646 métert csúszik le a Parti-hegységen.

8. Mer De Glace-jégbarlang, Chamonix, Franciaország

A Mer de Glace (Sea of Ice, Jégtenger) Franciaország legnagyobb gleccsere, a Mont Blanc északi oldalán található, és több mint 7 km hosszú.

9. Mýrdalsjökull-gleccser jégbarlang, Izland

Izland déli részén található a világ egyik legérdekesebb természeti képződménye, a Mýrdalsjökull-gleccser, ami az aktív Katla-vulkán felett helyezkedik el.

10. Dachstein Rieseneishöhle (Óriás-jégbarlang), Obertraun, Ausztria

A Hallstätter See felett, a Dachstein északi oldalában nyílik a varázslatos jégbarlang, a Riseneishöhle és a gigantikus méreteiről nevezetes, Mammuthöhle. Az Óriás-jégbarlangnak nevezett képződmény jégpalotája az Alpok legcsodásabb természeti látványosságai közé tartozik. A jégvilágban tavak és gleccserek, hatalmas szikladómok, sziklakápolnák váltogatják egymást.

Exit mobile version