9 varázslatos táj, ami télen szebb, mint nyáron

Gellért Tünde | 2015. December 26.
A világon számos gyönyörű hely akad, ami télen mutatja meg legszebb arcát. Ezek közül következik most néhány ismert és kevésbé ismert turistalátványosság, ahová érdemes a leghidegebb időszakban is ellátogatni.

1. Aiguille du Midi – Francia-Alpok

A 3842 méter magas hegycsúcs a Mont Blanc-masszívum részeként (az olasz határhoz közel) arról nevezetes, hogy a második legmagasabb pont Európában, ahová felvonóval is feljuthatunk (20 perc alatt érünk fel a kontinens legmagasabban fekvő kilátópontjára). A kilátóból káprázatos látvány tárul elénk, és ezen a nem mindennapi helyen még kávézót és ajándékboltot is találunk.

2. Diana’s Bath, Amerikai Egyesült Államok

A Diana-fürdő (nevét a római istennő után kapta) gyönyörű vízesések sorozata, a New Hampshire-i Bartlett városának közelében található. A vízesések mellett egy régi fűrészüzem működött az 1800-as években, de a következő évszázadban olyan sokan jöttek megcsodálni a hely szépségét, hogy a telepet üzemeltető Lucy család lemondott otthonáról, és az USA Erdészeti Szolgálat gondozásába került. Az összesen 75 láb (23 m) összmagasságú zuhatagok télen megfagynak, és igazán különleges látványt nyújtanak.

3. Tallinn, Észtország

Kevesen tudják, hogy a világ egyik első nyilvános karácsonyfáját az észt fővárosban állították 1441-ben. A gyönyörű főtéren, ahol a sokak által legszebbnek tartott európai városháza áll, minden évben adventi vásárt rendeznek, ami messze földön híres. A környezet egyedülálló, hiszen Tallinn óvárosát azért vették fel az UNESCO világörökség-listájára 1997-ben, mert a középkori észak-európai kereskedelmi városok kivételesen teljes és jól megőrzött példája.

4. Neuschwanstein várkastély, Németország

Ha ismerősnek tűnik a látvány, nem véletlen! Ez a gyönyörű épület ihlette ugyanis a Walt Disney rajzolóit arra, hogy létrehozzák Csipkerózsika otthonát. II. Lajos bajor király személyes vagyonának jó részét áldozta a Münchentől 75 kilométerre lévő kastély építésére, ami két évtizedet vett igénybe. A nagyközönség 1886 óta látogathatja, és azóta 60 millió ember fordult meg itt. A Bajor-Alpok és az érintetlen erdők által körülvett mesevilág télen mutatja legszebb arcát.

5. Lofoten-szigetek, Norvégia

A NASA szakértői szerint a naptevékenység decemberben éri el csúcspontját, ezért ebben a hónapban láthatóak a legszebb fényjelenségek Európa és Amerika északi részén. Sokan úgy tartják, hogy az északi fény Norvégiában csodálható meg teljes valójában, mivel itt nincs légszennyezés, és az időjárás száraz. A Lofoten-szigetektől egészen a sarkkörig húzódik az a terület, ahol ez a csodálatos természeti jelenség látható, aminek érdekessége, hogy folyamatosan változik.

6. Jigokudani Yaen-koen, Japán

A Joshinetsu-Kogen Nemzeti Parkban található hely három dologról híres: a gyönyörű havas tájról, gőzölgő forrásairól és a hihetetlenül aranyos japán makákókról. A hómajomként is ismert állatkák akkor látogatnak el ide, amikor a hőmérséklet a fagypont alá süllyed, és a hegyeket vastag hótakaró borítja. Ilyenkor a meleg források vonzzák a makákókat, akik gyakran hancúroznak a hóban, és élvezik ezt a szürreális világot.

7. Hallstatt, Ausztria

Ausztria legszebbnek tartott településének látványa télen a fotósok szerint vetekszik a bajor Csipkerózsika-kastélyával. A magas hegyek oldalában meghúzódó barokk városka egy gyönyörű tó partján terül el, és vízi úton vagy autóval, busszal közelíthető meg (ha nagy a havazás, lezárják az utakat).

8. Harbin, Kína

Kína 10. legnagyobb városában a hosszú és a hideg a tél, ezért ideális helyszín a világ legnagyobb hó- és jégszoborfesztiváljához, amit immár 30. alkalommal rendeznek meg. Ha január–február hónap folyamán erre járunk, ne hagyjuk ki. A mínusz 16 és 30 fok közötti hőmérséklet garantáltan teljes épségben konzerválja a műalkotásokat, melyek létrehozásán – nem ritka az 50 méter magas köztük! – tízezrek munkálkodnak.

9. Brugge, Belgium

A belga kisváros, Brugge ugyanúgy érintetlen formában megőrizte középkori városmagját, mint Tallinn, és itt is rendeznek telente jégszoborfesztivált, mint Harbinban. A karácsonyfákat már december elején feldíszítik, mert a Mikulás-ünnepnek fontosabb szerep jut ezen a vidéken, mint a karácsonynak. A Télapó gőzhajón és Fekete Péternek nevezett segédjeivel érkezik Spanyolországból, akik kormos arccal, 16. századi öltözékben sétálgatnak a városban, édességet osztogatva a gyerekeknek (ők másznak be a kéményekbe is, megkímélve az öreg Mikulást a nehéz munkától). A főtéren korcsolyapálya nyílik, minden kisebb-nagyobb zugban adventi vásárt tartanak az idelátogatók legnagyobb örömére.

Exit mobile version