Hazánk felé közelít az erdők rettegett ellensége

nlc | 2016. Szeptember 13.
A kártevő már az osztrák erdőket pusztítja. Durván károsítja a faanyagot, ezért mindent meg kell tenni a megtelepedése ellen. Magyarországon egyelőre nem észlelték, ennek ellenére sajnos számolnunk kell vele.

Fekete kitinpáncél fehér pöttyökkel, hosszú fekete csáp fehér csíkokkal – így néz ki az ázsiai hosszú csápú cincér. A rovar egész erdőket képes kipusztítani, és már Ausztriában is megjelent – hangzott el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Fehéroroszországban rendezett konferenciáján.

A konferencia összehívásának legfőbb célja olyan együttműködés kialakítása, mellyel együttesen védekezhetnek az új és egyre agresszívebben támadó fajok terjedése ellen. Az egyik ilyen faj éppen az ázsiai hosszú csápú cincér. A rovar Kelet-Ázsiában honos, de már Európában is megjelent. Magyarországra még nem jutott el, de Ausztriában már észlelték. A rovar durván károsítja a faanyagot, megtelepedése ellen komoly lépéseket kell tenni. Nagyon fontos, hogy figyeljék a Magyarországra érkező problémás szállítmányokat, vegyenek mintákat, és küldjék azokat ellenőrzésre.

Az erdőket pusztító cincérek egyik példánya

(Inforádió)

Exit mobile version