Négyszer gyakoribb lehet az “extrém esőzés”

Andersen Dávid | 2016. December 08.
A klímaváltozás miatt ennyivel gyakoribb lehet a súlyos következményekkel járó extrém esőzés az évszázad végére.

Egy, a Nature Climate Change című szaklapban publikált friss kutatási eredmény szerint 2100-ra több mint 400 százalékkal gyarapodhatnak a rendkívül intenzív esőzések az USA területén. A National Center for Atmospheric Research kutatóinak vizsgálata arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak az esőzések gyakorisága, hanem az egyes viharok során lehulló csapadék mennyisége is növekedhet, akár 70 százalékkal is.

Andreas Prein, a kutatás vezetője szerint ez óriási károkat okozhat a lakott területeken. Elég csak a Louisiana állam területén idén tapasztalt áradásokra gondolni.

A DigitalGlobe műhold felvétele a louisianai áradásokról

A tudósok szerint ez azért fordulhat elő, mert a klímaváltozás hatásaként a Föld felmelegedő légköre több vizet képes felvenni. A nedvesebb légkör pedig csapadékosabb körülményeket teremt.

“Ebben egészen biztosak lehetünk – mondta Prein a The Huffington Postnak adott nyilatkozatában. – Fizikai szempontból elég jól értjük ennek a működését.”

A kutatók által vizsgált modellek szerint az extrém esőzés főleg az USA déli–délnyugati és atlanti régióit érintené, ahol a légkörben már eleve nagyobb a nedvességtartalom az óceánok közelsége miatt.

A vizsgálatok során kifejlesztett klímamodellekkel képesek szimulálni, hogy a 2000 és 2013 között megfigyelt viharok hogyan változtak volna meg, ha 5 Celsius-fokkal melegebb környezetben jöttek volna létre. Az előrejelzések szerint ugyanis ennyivel lesz melegebb 2100-ra, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a mostani mértékben folytatódik.

Míg a modell szerint az USA egyes részein jelentősebb mennyiségű csapadék hullik majd, addig például Minnesota, Iowa és Nebraska területén komolyabb szárazságokra lehet számítani. Ugyanakkor ezeken a területeken is előfordulhatnak extrém esőzések, amelyek hatalmas áradásokat is okozhatnak.

Az amerikai állam történetének legsúlyosabb áradását élte át idén

Egy másik, októberben a Science Advances című folyóiratban publikált kutatás szerint a klímaváltozás az úgynevezett “megaszárazságok” kialakulásának kockázatát is megnöveli. Ezek olyan száraz időszakok, amelyek több mint 30-35 évig is eltarthatnak.

Bár elsőre furcsán hangzik, de a jelentős csapadék és az extrém szárazság nem egymásnak ellentmondó jelenségek: minél melegebb ugyanis a légkör, annál több nedvesség párolog a talajból és a növényekből – mondta Toby Ault, a Cornell egyetem légkörkutatója, utóbbi kutatás vezetője. Az extrém esőzés azonban nem fogja tudni ellensúlyozni a szárazságot, mivel a talaj nem képes egyszerre annyi nedvességet felvenni.

“A megváltozó időjárási körülmények között sokkal szélsőségesebb meteorológiai jelenségekre számíthatunk” – tette hozzá Ault.

Mindkét kutató egyetértett, hogy az előrejelzésekben szereplő extrém időjárási események hatásait akkor csökkenthetjük, ha mérsékeljük a klímaváltozást okozó gázok, például a szén-dioxid kibocsátását. A szakemberek emellett azt is javasolják, hogy az építkezések során számoljunk a viharosabb jövőbeni időjárással.

Bár a kutatások csak az USA területén nézték az extrém időjárási események viselkedését, hasonlóra számíthat a Föld minden lakója: a Kárpát-medence területén például szintén jelentős aszályok alakulhatnak ki a jövőben.

Exit mobile version