Magasan a legjobbak – a világ legkülönlegesebb felhőkarcolói

Kármán Nikola | 2017. Február 04.
Manapság már nem lepődünk meg, ha utazásaink során belebotlunk egy-egy felhőkarcolóba, hiszen világszerte lépten-nyomon épülnek monumentális épületek. Egy-egy gigantikus torony azonban még ezek között is egyedülállónak számít.

Panelház méretű volt az első felhőkarcoló

A világ első felhőkarcolója a Home Insurance Building névre hallgató épület volt, amelyet 1884-ben, Chicagóban építettek. Ez az építmény még messze elmaradt a mai több tíz- vagy akár százemeletes tornyoktól, hiszen csupán 10 emelettel és 42 méteres magassággal büszkélkedhetett, 5 éven át mégis a világ legmagasabb épülete volt. 1931-ben ugyan lebontották, de világszerte fellobbantotta a felhőkarcoló-építési lázat. Ettől kezdve ugyanis sorra húzzák fel a magasabbnál magasabb épületeket.

Száguldó lifttel üzemel a világ legmagasabb felhőkarcolója

A Dubajban álló Burj Khalifa a maga 828 méteres magasságával a világ legmagasabb felhőkarcolója. A 2010-ben átadott belvárosi tornyot 6 éven át építették, és extravagáns eleganciát képvisel. A 160 emeletből 63 az értékesítés megkezdését követő 8 órában azonnal tulajdonosra talált. Ez azt jelenti, hogy 700 privát apartmant sikerült eladni, alig néhány óra alatt. Nem is csoda, hiszen az épületben a többi közt hotel, étterem, szórakozóhelyek, uszoda, kilátó, sőt még egy mecset is helyet kapott, a torony mellett pedig rekordméretű szökőkútrendszer üzemel. A felhőkarcoló egyébként a világ leggyorsabb liftjével is büszkélkedhet: 64 km/h-val képes száguldani.

19 nap alatt készült el a kínai felhőkarcoló

Rekordidő alatt húzták fel a Broad Sustainable Building névre hallgató felhőkarcolót Kínában. A Csangsa városban álló, 57 emeletes épület mindössze 19 nap alatt készült el. A munkások naponta három emeletet raktak egymásra, előre gyártott elemekből. A monumentális épületben 800 lakást és 4000 fős irodahelyiséget alakítottak ki. A kínai építőipari cég egyébként már előző munkáival is megdöbbentette a világot, ugyanis 2010-ben csupán 48 óra alatt épített fel egy 15 emeletes szállodát.

Örökzöld torony épül Svájcban

Stefano Boeri lélegzetelállító, vagy inkább lélegzetet segítő felhőkarcoló építésébe vágott bele. Az olasz építész ugyanis nemcsak a különleges épületek, hanem a természet szerelmese is, ezért a kettőt ötvözi a munkáiban. Az általa megálmodott örökzöld felhőkarcoló 35 emelettel, 117 méterrel áll majd a svájci Lausanne városában. A toronyházat növények borítják majd, a homlokzaton 100 fa és 6000 bokor lesz elültetve, s ezzel nemcsak csodás látványt varázsol majd az építész, hanem csökkenti a környezetszennyezést is. Boeri egyébként már épített hasonló, kisebb örökzöld épületet Milánóban. Az ott látható Bosco Verticale, azaz Függőleges erdő névre hallgató, két tornyú házra 730 fát telepített.

Kétszáz méter magasban épített híd köti össze az ikertornyokat

A Kuala Lumpurban található ikertorony, a Petronas Towers évekig birtokolta a világ legmagasabb épületkomplexuma címet a maga 400 méteres magasságával. A malajziai tornyok irodaházként üzemelnek, de található itt bevásárlóközpont, koncertterem, múzeum és számos étterem is. A felhőkarcolók különlegessége, hogy a két épületet egy kétszintes, 60 méter hosszú híd köti össze közel 200 méteres magasságban. Az ikertornyok egyébként nemcsak hatalmas turistalátványosságnak számítanak, hanem számos mozifilmet is forgattak már itt, többek között a Briliáns csapdát Sean Connery és Catherine Zeta-Jones főszereplésével.

Luxus épületkomplexum “végtelen” medencével

A szingapúri Marina Bay Sands nemcsak Ázsia legkülönlegesebb hotelja, hanem a világ leghatalmasabb épületkomplexumainak egyike is. A három, egymással összekötött, 55 emeletes torony a valaha felépített legdrágább hotel, hiszen 5 milliárd dollárba került a megvalósítása. A gigaépületben több, mint 2500 hotelszoba, luxuséttermek, színház- és bálterem, kaszinó, bevásárlóközpont és múzeum is található. Az épületben egyedülállóan extrém, hajót megformáló úszómedence is van, amelyet a három épület tetején, 200 méter magasan alakítottak ki. A “végtelen medencében” az ember úgy érezheti magát, mintha a levegőben fürdene.

Saját világrekordját dönti meg Dubai

Bár most is Dubaj büszkélkedhet a világ legmagasabb felhőkarcolójával, az Egyesült Arab Emírségek ezt is túl akarja szárnyalni. Már el is kezdték építeni a Tower nevű épületet, ha elkészül, nagyjából egy kilométeres magasságban áll majd a város közepén, azaz legalább 200 méterrel lesz magasabb, mint a jelenlegi csúcstartó Burj Khalifa. A monumentális épület 2020-ra, a dubaji világkiállításra készül el egymilliárd dollárból. A tervezők az épület pontos méretét csak akkor hozzák nyilvánosságra, amikor már elkészült, nehogy addig mások nagyobbat építhessenek. A torony egyébként nem hagyományos felhőkarcoló lesz, hanem kábelekkel támasztják ki, és a nagy része turistalétesítményeknek ad majd helyet.

 

Exit mobile version