Mindenki nyugodjon le, az olasz falu nem fizet azért, hogy odaköltözz

nlc | 2017. Május 12.
Egyelőre legalábbis biztosan nem üti kétezer euró a markát annak, aki beköltözik az elnéptelenedő idilli kis olasz faluba, Bormidába. Valahol félrement az infó, mert a település polgármestere nem tett ígéretet a költségtérítéses költözésre, viszont most szó szerint a világ minden tájáról őt zaklatják.

“Csak egy javaslat volt” – mentegetőzik bosszúsan Daniele Galliano, az észak-olaszországi Bormida község polgármestere, miután négy napja a világ minden tájáról zaklatják őt az emberek, akik jó pénzért a falujába költöznének. 

Mi is írtunk róla, hogy Galliano a Facebookon osztotta meg gondolatait arról, hogy Bormida elnéptelenedését elkerülendő még fizetne is annak, aki a faluba akarna költözni. A polgármester nemcsak úgy a levegőbe beszélt: részletezte is az ajánlatát, miszerint kétezer eurót, vagyis több mint 600 ezer forintot fizetne a település azoknak, akik hajlandóak lennének odaköltözni, és csak havi 50 eurós bérleti díjat kérnének cserébe.

Nem csoda, hogy ilyen konkrét számok elhangzása mellett a polgármester szavaira a világ nagy hírportáljai is azonnal felfigyeltek, a Guardian, a Fox News, de még a New Zealand Herald is írtak róla. Így viszont már az sem meglepő, hogy hirtelen hatalmas lett az érdeklődés Bormida iránt. A thelocal.it szerint az elmúlt négy napban a világ minden tájáról több mint 17 ezer ember érdeklődött a falu tanácsánál, hogy akkor hogy s mint menne ez a költözés dolog. Ügyvédek, fogorvosok, tanárok keresték meg a települést, hogy szívesen odaköltöznének, és szaktudásukkal segítenének a fellendítésben. Volt amerikai család, amelyik azért jelentkezett be, mert menekülnének már Donald Trump elől, más pedig Argentínából jelezte, hogy neki még fizetni sem kellene, jönne ő a bónusz nélkül is. 

Talán Galliano sem gondolta, hogy óvatlan szavai gyakorlatilag körbejárják a Földet, mindenesetre a polgármester most kénytelen volt reagálni a költözni vágyók rohamára: közleményben jelezte, hogy a költségtérítéses betelepítés koncepciója csak egy ötlet, egy javaslat volt Liguria tartomány vezetésének. Azaz, ha most szedné valaki a sátorfáját, és elvonulna a hegyek közötti idilli településre, megteheti, de nem fog pénzt vagy munkát kapni cserébe.

Továbbá a 387 lelket számláló falu oldalán megköszönik az emberek kedves érdeklődését. 

Exit mobile version