Nyaralók figyelem: az EU-s kék kártya nem váltja ki az utasbiztosítást!

nlc | 2017. Május 22.
Szerencsére egyre több nyaralni induló magyar tudja, hogy ha Európa más országaiba utazik, akkor érdemes kiváltani az út előtt az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Azonban fontos tudni, hogy a "kék kártya" bizony sok ellátást nem fedez, érdemes hát az utasbiztosítás megkötésére is gondolni nyaralás előtt.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő statisztikái szerint évente most már 4-500 ezren kiváltják a magyarok közül az EU-s kék kártyát, amely az uniós országokban feljogosít az alapvető orvosi ellátásra. Fontos megjegyezni azonban, hogy csak olyan szinten, amit egy helyi biztosított is megkapna – hívja fel a figyelmünket a Pénzcentrum. 

Ez azt jelenti például, hogy egy külföldi magánkórházban sem lesz ingyenes a kezelésünk az Európai Egészségbiztosítási Kártya felmutatásának ellenére sem, a kártyát csak a közfinanszírozott szolgáltatóknál vehetjük igénybe. 

Hogy a kártyával ezen belül milyen ellátásokra vagyunk jogosultak, arról mindig jó előre érdemes tájékozódni, mert bár a baleseti ellátás minden tagállam ellátási csomagjába beletartozik, az adott országban a biztosítottak által is fizetendő önrészekre/kötelező hozzájárulásokra a kártya nem nyújt fedezetet.

Már csak ezért is érdemes a meglévő kék kártya mellett az utasbiztosításunkról is gondoskodnunk, hiszen egy megfelelő biztosítás a hazaszállításban is segíthet. Utasbiztosítás nélkül ez akár több százezer vagy több millió forintba is kerülhet: egy mentőrepülős hazaszállítás Európán belül is minimum 3-5 millió forintba kerül, de mentőautóval is több százezer forintos tétel. 

Érdemes tudni a nyaralásukat tervezőknek azt is – írja továbbá a lap –, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban visszatérítéses rendszer működik, azaz a gyógyszerek és az ellátás költségeit kötelesek vagyunk megelőlegezni.

Exit mobile version