Hódmezővásárhelyen olyan madarat láttak, ami Európában is szenzáció

Határ Nóra | 2019. Február 08.
Eddig egyszer láttak fehércsőrű búvárt Magyarországon.

Szerda délelőtt Hódmezővásárhely határában Ampovics Zsolt szegedi madarász egy fehércsőrű búvárt figyelt meg. Ilyen madár észlelésére mindössze másodszor kerül sor Magyarországon – írja Facebook-oldalán a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

Fotó: iStock

2016 decemberében, a balatonföldvári mólónál láttak először ilyet. A búvárok nagytestű, vadlúd méretű vízimadarak. Nevüket arról kapták, hogy nagyon mélyre buknak le annak érdekében, hogy megszerezzék táplálékukat, amelyet halak, rákok és csigák tesznek ki – írja az MME posztja.

A búvároknak Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár, ebből az első kettő szórványos, a harmadik azonban ritka vendég Magyarországon. A fehércsőrű búvár nem költ Európában, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus területein fészkel.

Telelő egyedei Észak-Norvégiában fordulnak csak elő, nagyon kis számban. Így az előfordulása kisebb szenzáció, nemcsak hazánkban, hanem európai szinten is. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni.

(via Sokszínű Vidék)

Exit mobile version