Kalandozz a családdal! – 5 programtipp közös élményekhez

nlc | 2020. Július 27.
Székesfehérváron nyaralni gyerekekkel is remek kikapcsolódás. Ajánlunk 5 olyan programlehetőséget, melyet a kicsik mellett ti is élvezni fogtok.

Koronás Park: nincs unatkozó gyerek

Vidámpark, vidámpark! Minden gyerek lelkes lesz, ha elhangzik ez a szó. Egykor Székesfehérváron is működött ilyen intézmény, és az itteniek ennek bezárása után sem akarnak csalódást okozni a gyerekeknek. Ha érdekel titeket Magyarország történelme, semmiképp ne hagyjátok ki a régi fehérvári Vidámpark területén található Koronás Parkot! Legalább annyi vidámság, viszont kétszer annyi kaland! A belvárostól alig öt perc sétára található parkban a gyerekek a középkori Magyarországgal találkozhatnak. De mennyire más így megismerni, mint a tankönyvből! Bár az egykori koronázó város, Székesfehérvár történelme is tele van érdekességekkel, a kisebbeknek (és a nagyobbaknak is) különösen az szórakoztató, ha felfedezhetik, hogyan éltek évszázadokkal korábban a gyerekek.

Koronás Park: együtt is jó móka

Fontos, hogy kényelmes ruhában menjetek, mert a kicsiket mászókák is csúszdák várják, a Titkok Parkjában pedig játékos feladatokat kell megoldaniuk, miközben megismerik a lovagok korát. Persze a Koronás Park sem csak a múltról szól, a kütyüfüggő gyerekeknek egy ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás segít, hogy végigmenjenek a tematikus park feladatain.

Koronás Park: pár óra garantált nyugalom a szülőnek

Bory-vár: hősszerelmes a múlt századból

Jó volt egykor a szőnyegen tologatni a játékkatonákat, de… melyik gyerek ne szeretne egy igazi várban játszani? Legyen a mienk hős lovag vagy vagány királylány, a titokzatos árkádok és kazamaták, a harminc méter magasra törő vártorony – mind-mind egy külön mese helyszíne lehetne. Szerencsére a Székesfehérvár keleti részén, a Mária-völgyben található Bory-vár a felnőtteknek is kínál látnivalót.

Építője, Bory Jenő építész, szobrász nagyrészt egymaga dolgozott rajta, különleges technikákat alkalmazva, így a vár fő alapanyaga a beton. Az Elefántos- és a Százoszlopos-udvar rengeteg látnivalót kínál, a párok pedig ne hagyják ki a várkápolnát, amely a hitvesi szeretetről kapta nevét és sárga színű múzsák irigykednek benne, mert őket nem szeretik annyira, mint Bory Jenő a feleségét… Igazi romantika a lovagkorból, ami azonban a huszadik században is éppolyan erős volt.

A Guiness-rekorder Bory-vár Fotó: Varga András

Hetedhét Játékmúzeum: egy édesapa emlékére

Esik az eső: az egyik legnagyobb gond, ha nyaraláson vagyunk. De nem Székesfehérváron! A történelmi belvárosban, a Hiemer-házban található az a program, amely rossz időben is leköti a családot: a Hetedhét Játékmúzeum. A gyűjteményt Moskovszky Évának köszönhetjük, aki tudományos szinten foglalkozott játéktörténettel, mégis egy megindító okból kezdte el gyűjteni a játékokat. Édesanyja, Auer Erzsébet ugyanis alig tizenhárom éves volt, amikor elveszítette édesapját, aki addig rengeteg játékkal halmozta el a lányát. Apja halálával Auer Erzsébetnek el kellett búcsúznia a játékoktól, a művészettörténettel foglalkozó lánya azonban gyűjteni kezdte a játékokat, melyeket aztán a Hetedhét Játékmúzeumban állítottak ki. Vonzóak a műanyag Barbie babák és a robotból autóvá alakuló csodák, de nincs mögöttük annyi történet, mint egy-egy porcelánfejű baba vagy fából készült házikó mögött. Nagyon jó, hogy itt nem csak vitrin mögött lehet megcsodálni a tárgyakat – egyes darabokkal a gyerekek játszhatnak is. Hiszen különben mi értelme lenne egy játéknak, nem igaz?

Külön érdekesség a Réber László-kiállítás. A meseillusztrátor –aki Janikovszky Éva vagy Lázár Ervin meséit tette színesebbé – grafikái immár nyolc éve önálló kiállításba rendezve várják a látogatókat.  

Nem csak nézni szabad

Csónakázó-tó: a vízről nézve minden más

Néha arra van szükség, hogy a gyerekek jól kifáradjanak az esti altatásra. Ehhez nem árt, ha nemcsak nézelődnek, de mozognak is kicsit. Vagy nem is kicsit! Az evezés olyasmi, mint a biciklizés: mindig adu ász lehet a programok sorában, és sem külön képzés, sem tehetség nem kell hozzá – csak egy evező. A hét minden napján, délelőtt tíz és este hét óra között várja a vizek szerelmeseit a Koronás Park mellett található hathektáros Csónakázó-tó. Kajakot, kenut és nagyobb családnak többszemélyes csónakot is lehet bérelni, hogy azzal barangoljátok be a tavat. Tökéletes közös program: a felnőttek általában ugyanúgy élvezik, mint a kisebbek.

Fehérvár méltán lehet büszke a tóra

A tó közepén lévő szigetre ugyan híd is vezet, a csónakokból azonban egészen egyedülálló élmény a vízen ringatózva nézni a Tóparti Gimnázium különleges épületét vagy rátalálni a 2,5 tonnás vasmacskára, amelyet a város a finn testvértelepülésétől, Kemitől kapott.

Sóstó Természetvédelmi Terület

Annak sem kell csalódnia Székesfehérvárban, akit az állatvilág és a természet nyűgöz le. A Sóstó Természetvédelmi Területen sétálva csodás látnivalókban lesz részetek. A szakemberek egy hét kilométeres tanösvényt alakítottak ki, interaktív információs táblákkal és két különleges madármegfigyelő kilátót is felkereshettek, ahol a tavaly az Év madarának megválasztott gólyatöcs vagy az erdei fülesbagoly is észrevehető egy kis szerencsével.

A mintegy hetven különféle madárfajnak otthont adó területen található a Zöldtanya is, egy egykori vályogház, ahol nyitott erdei tanterem várja a diákokat vagy a túrázásban, nézelődésben megfáradtakat. Mennyivel jobb a természetben tanulni a természetről! Ha kisebbekkel indultok végig a tanösvényen, érdemes egy kulacsban vizet vinnetek magatokkal és forróság idején a sapkáról és a naptejről se feledkezzetek meg!
Meglátjátok, ilyen élmények után egész másként kezdődik majd az új tanév.

Ha az érintetlen természetbe vágytok

Exit mobile version