Miként vezessünk biztonságosan az autópályákon?(X)

hirdetés | 2021. December 20.
Az autópályákon nagyon sokan közlekednek, hiszen itt találkozhatunk ingázókkal, nyaralni indulókkal, szállítmányozókkal és még hosszan sorolhatnánk mennyi mindenki használja az autópályákat. Ezeken az autópályákon sokszor nagy a zsúfoltság, így itt nagyon körültekintően kell vezetni. Számtalan sofőrnek vannak rossz vezetési szokásai. Sokan nem tartják tiszteletben a belső sávot, ilyenkor a gyorsabban közlekedőket akadályozzák. A bosszantó viselkedéstől egészen a törvénytelen viselkedésig bármivel találkozhatunk. Az autópályákon mindig tartsuk be a maximálisan megengedett sebességet, azt ne lépjük túl, hiszen a büntetés igen megterhelő lesz a pénztárcánknak.

Soha ne kanyarodjunk el hirtelen és ne veszítsük el az uralmunkat a gépjármű felett. Ha fáradtnak érezzük magunkat, akkor inkább álljunk félre és pihenjünk egyet. Sávváltásoknál mindig használjuk az irányjelzőt. Az autópályára való felhajtáskor minden esetben adjuk meg az elsőbbséget a már pályán közlekedőknek. Ha le szeretnénk hajtani az autópályáról akkor időben jelezzük a többi vezető felé is. Ha elérjük a lehajtót akkor mindig tartsuk be a sebességkorlátozó táblát, hiszen a lehajtó után egy hirtelen éles kanyar is következhet.

Hogyan vezessünk biztonságosan éjszaka, mire ügyeljünk elinduláskor?

Éjszakai vezetés előtt mindig tisztítsuk meg a szélvédőnket, hiszen a fényszórók miatt a piszkos szélvédő gondot okozhat.  Fontos, hogy a szélvédő belsejét is takarítsuk le, hiszen napközben ott is lerakódhat a por. Indulás előtt ellenőrizzük le a világítást. Nézzük meg, hogy minden megfelelően működik-e és megfelelően vannak-e beállítva. Ellenőrizzük le az irányjelzők működését is. A hosszú és egyenes útszakaszok nagyon unalmasak tudnak lenni, emiatt az éjszakai vezetés fáradtsághoz vezethet. A szemeinknek időt kell adni arra, hogy megszokják a megváltozott fényviszonyokat.

Az éjszakai vezetés másik nagy csapdája a korlátozott látási viszonyok megléte. Az autópályák egyes részei nincsenek megfelelően kivilágítva, amely megnehezíti a többi járművezető észlelését. Autópályákon minden körülmények között használjunk fényszórót, hiszen rossz látási viszonyoknál ez megmentheti az életünket. Ha a mögöttünk közlekedő autók világítása zavaró, akkor fordítsuk el a visszapillantó tükröt és máris megszűnik ez a kellemetlenség. A szembejövő sávban közlekedő autók fényszórójába közvetlenül soha ne nézzünk bele, hiszen az elvakíthat bennünket – tanácsolj az autogumiakcio.hu szakértői.

Ha babrálunk a rádióval vagy éppen SMS-t próbálunk írni vagy esetleg étkezünk, akkor elvonhatjuk a figyelmünket a vezetéstől és még bírságot is kaphatunk, így ezt inkább a pihenőhelyen tegyük meg. Az éjszakai fáradtság nagyon komoly veszélyt jelenthet, ezért, ha már a zenehallgatás sem segít akkor álljunk félre és pihenjünk egyet. Az autópályákon elég sok benzinkút és pihenőhely is található, így a fáradtság kezdetén a legközelebbi kijárónál pihenjünk egyet. Menet közben, ha bármilyen problémát észlelünk, akkor a szabályoknak megfelelően használjuk az elakadásjelző háromszöget és vegyük fel láthatósági mellényünket, hogy a többi gépjármű tulajdonos időben észre vegyen bennünket. Emellett ne felejtkezzünk el a vészvillogó bekapcsolásáról sem.

Exit mobile version