Hőkamerát alkalmazott kér repülőtér, súlyos bírságot kaptak

F.C. | 2022. Április 10.
Megsértették az adatvédelmi szabályokat.

Hőkamera alkalmazása miatt megbírságolták Belgium két legnagyobb nemzetközi repülőterét. Az adatvédelmi szabályok megsértése miatt a belga illetékes hatóság bírságot szabott ki a brüsszeli Zaventem, valamint charleroi-i repülőtérre, amiért a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként hőmérsékletellenőrzést végeztek a váróhelyiségbe érkező utasokon.

A belga repülőterek 2020-ban kezdték meg az utasok hőmérsékletének mérését, hogy így próbálják kiszűrni a koronavírussal fertőzötteket. A 38 fok feletti testhőmérsékletű utasoktól megtagadhatták a beszállást.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre 200 ezer (mintegy 74 millió forint), a főként fapados járatokat fogadó charleroi-i repülőtérre 100 ezer eurós (mintegy 37 millió forint) büntetést szabott ki.

A hatóság szerint a testhőmérséklet-adatok az egészséggel kapcsolatos személyes adatnak számítanak. A közegészségügyi vészhelyzet ellenére a repülőtereknek nem volt jogalapja az épületbe lépő utasok, illetve kísérőik testhőmérséklet-adatainak feldolgozására. 

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Exit mobile version