Az északi fénytől a Viktória-vízesésig: a világ 10 legszebb vonatos utazása

S. Z. | 2023. November 23.
Pazar kocsik, festői tájak, luxushoteleket idéző kiszolgálás – ezt nyújtják a világ legjobb vonatos utazásai.

Aki Magyarországon vonatra száll, biztos, hogy életre szóló élményben lesz része. Nyilván nem jó értelemben, hiszen – ahogy írtuk korábban – a Magyar Államvasutak nem más, mint a magyar állam síneken guruló, feltartott középső ujja. Pedig tényleg lehetne életre szóló pozitív élmény a vonatozás, ha pazar kocsikban, csodálatos helyeken zakatolunk.

Sokak számára a repülőkhöz képest lassúnak számító vonatos utazás sokkal többet nyújt: a lélegzetelállító tájak látványa mellett lehetőség van az utasokkal való kapcsolódásra, a pihenésre, a természet csodáinak átélésére. Sőt, az óceánjárókhoz hasonlóan sok útvonalon a vonaton kívül is kínálnak programokat – igaz, mindezt meglehetősen borsos áron, a vármegye- vagy országbérletek pedig tutira nem érvényesek.

Kattints a képre, és nézd meg a világ 10 legszebb vonatos utazását!

A világ 10 legszebb vonatos utazása

Aurora Winter Train, Alaszka. Szeptember közepétől májusig az Anchorage és Fairbanks közötti 565 kilométeres útvonalon nemcsak Alaszka szépségeiben lehet gyönyörködni, hanem jó esélyünk van arra, hogy a sarki fényt is lássunk (Fotó: Alaska Railroad)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

Jacobite gőzmozdony, Skócia. Ezt minden Harry Potter-rajongó felismeri! A festői Skót-felföldön kanyargó 135 kilométeres körút egyik csúcspontja a 21 ívvel rendelkező, lenyűgöző Gelfinnan viadukt, amelyen a Roxfort Expressz is áthalad (Fotó: West Coast Railways)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

Belmond Andean Explorer, Peru. A kétéjszakás luxusutazás során túrázás nélkül megnézheted az Andok perui részét (és a híres Machu Picchut). A vonat 4200 méter magasan halad Cusco és a Titicaca-tó partján fekvő Puno között, a nyitott „panoráma” kocsiból pedig lélegzetelállító a kilátás (Fotó: Belmond)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

Glacier Express, Svájc. A világ leglassabb expresszvonata az ikonikus hegycsúcs, a Matterhorn közelében lévő Zermattból indul, és nagyjából nyolc óra alatt ér St. Moritzba. A vonat lenyűgöző alpesi tájakon, valamint rengeteg hídon és alagúton halad át (Fotó: Switzerland Tourism)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

TranzAlpine Train, Új-Zéland. A Greymouth és Christchurch közötti 5 órás utazás parttól partig halad az Új-Zéland déli szigetét kettéválasztó hegygerincen keresztül. Birkákkal és szarvasmarhákkal tarkított, tágas mezőgazdasági területek, mély szurdokok és acélhidak, vízesések, valamint Új-Zéland egyik leghosszabb alagútja várja az utazókat ezen a járaton (Fotó: KiwiRail)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

Rocky Mountaineer, Kanada és Egyesült Államok. Több útvonal közül is választhatunk, de mindegyik során csodálatos természeti látványosságok várnak ránk, és a kilátással sem lesz probléma a hatalmas üvegfelületek miatt. A vonat a kanadai Sziklás-hegységben található Jasper Nemzeti Parkból vagy Vancouverből indulva köti össze Kanada nyugati és keleti részét. Az Egyesült Államokban a Utah állambeli Moab és a Colorado állambeli Denver között közlekedik, de luxuskategóriás utunk Las Vegasban és Salt Lake Cityben is indulhat, illetve befejeződhet (Fotó: Rocky Mountaineer)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

The Ghan, Ausztrália. A háromnapos, all-inclusive vonatút Ausztrália Vörös Közepén (Red Centre) vezet 2797 kilométeren keresztül az északi Darwintól a déli Adelaide-ig (vagy fordítva), és közben átélhetjük az Outback, az ország kietlen, isten háta mögötti belső területének nem evilági hangulatát. Az utasok a vonatozáson kívül is számos kalandban vehetnek részt, tevegelhetnek, barlang- és szurdoktúrákat tehetnek és helikopterezhetnek (Fotó: Journey Beyond)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

The Eastern & Oriental Express, Délkelet-Ázsia. A pandémia miatti kényszerű szünet után 2024 februárjában újraindul az egyedülálló keleti utazás, amely Malajzia rizsföldjein és dzsungelein, Thaiföldön pedig a legendás Kwai-folyón át vezet hegytetőn álló pagodák mellett elhaladva. Az út egyik irányba négy éjszakát és három napot vesz igénybe, míg az ellenkező irányba két éjszakát és három teljes napot (Fotó: Belmond)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

Dar es Salaam, Afrika. Ez az út ötvözi a lassú utazás és egy afrikai szafari élményét. A 15 napos, 5530 kilométeres kaland a dél-afrikai Fokvárosból indul, és Botswanán, Zambián és Tanzánián át jut el Dar es Salaamba. A programban szerepel Kimberley és Pretoria „gyémántvárosok” megtekintése, vadrezervátumok felfedezése, valamint a híres Viktória-vízesés (Fotó: Rovos Rail)

A világ 10 legszebb vonatos utazása

Hét csillag, Japán. A ország négy legnagyobb szigete közül Kjúsú a legdélebbi, ezen zakatol különböző utakon a Hét csillag nevű luxusvonat. A név Kjúsú hét prefektúrájára, a hét kocsiból álló szerelvényre, valamint a sziget hét fő látnivalójára – természet; ételek; meleg vizű források; történelem és kultúra; gyógyító tulajdonságokkal rendelkező helyek; emberség és vonatok – utal. Az első és a hetedik kocsi panorámaablakai tökéletesek a gyönyörű hegyek és mezők megcsodálására (Fotó: Seven Stars in Kyushu)

(Forrás: Condé Nast Traveler)

Exit mobile version