Ezúttal egy lavina miatt nem sikerült Klein Dávidnak

MTI | 2024. Július 11.
Lavina vetett véget Klein Dávid és Nagy Márton expedíciójának, a hegymászók a pakisztáni Istor-o-Nal alaptáborából vonultak vissza.

Nem sikerült a csúcstámadás Klein Dávidnak és hegymászótársának, Nagy Mártonnak, miután lavina állta útjukat a pakisztáni Istor-O-Nal 7403 méteres csúcsa alatt. A két magyar mászó sérülés nélkül túlélte a hócsuszamlást.

Klein Dávid útját lavina állta (Fotó: Klein Dávid, FB)

Nem voltak jók az idei kilátások, ugyanis a korábbinál több hó és mostoha időjárás hátráltatta a hegymászókat, annak ellenére, hogy egy héttel később érkezett az expedíció a hegyre, mint tavaly. Épp ezért a két sportember három akklimatizációs és útépítő kört is kiviteleztek: egyel többet, mint ami előzetes terveikben szerepelt.

A technikai nehézségek leküzdése során a sok és bizonytalan szerkezetű hó végig hátráltatta a hegymászókat. A már lerakódott hóban nehéz volt haladniuk, a lejtők lavinaveszélyessé váltak és a havazások betemették a már kialakított nyomsávot, biztosítóeszközeiket, köteleiket.

A kettes tábor alatt jártak, amikor a lavina majdnem elsodorta a két hegymászót. A beszámoló szerint életüket leginkább az általuk korábban rögzített biztosítókötelek mentették meg. A két alpinista ezután megkezdte a levonulást a hegyről.

Klein Dávid 2016-ban első magyar mászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres csúcs, a szintén Nepálban található Annapurna csúcsán. 

Exit mobile version