Felkészülés a nagy vakációra – így használd a hitelkártyát

nlc | 2019. Július 12.
Egy nagyobb családi nyaralás egyik legfontosabb társa lehet egy megbízható hitelkártya.

Több szempontból is hasznos lehet ez a fizetőeszköz, ha külföldre utazol: egyrészt biztonságos a használata, akárcsak a klasszikus betéti kártyáé – tehát nem kell amiatt aggódnod, hogy ha elveszik vagy ellopják, ezzel együtt a pénzed is végképp eltűnik, hiszen pillanatok alatt letiltható ilyen helyzetben –, másrészt fedezheted vele a nagyobb, váratlan kiadásokat is. Mutatjuk, mi a teendőd, ha hitelkártyával szeretnéd fizetni a vakáció költségeit.

Így igényelj hitelkártyát

Gondolj csak bele, milyen kényelmetlen, amikor szeretnéd befizetni egy előre nem tervezett programra a családot a nyaraláson – például egy hajókázásra hívnád meg őket, vagy elmennétek egy fesztiválra, amiről csak ott, a nyaralás közben szereztetek tudomást – de le kell mondanod róla, mert a tárcádban már nincs erre elég pénz? Hasonlóképpen egy hirtelen ötlettől vezérelt autóbérlés esetén, vagy nagyobb ajándék vásárlásakor is hitelkártyával tudod a legpraktikusabban megoldani a helyzetet, mert ezeket a költségeidet akár részletekben is vissza tudod fizetni. Egyszóval amikor a pénzügyeket tervezed, okos dolog, ha beépítesz a stratégiádba egy hitelkártyát is. Ehhez azonban néhány gyakorlati lépést is meg kell tenned az utazás előtt. Íme, a teendők.

1. Tájékozódj a bankodnál, hogy milyen hitelkártyák érhetők el számodra. Kérd meg a pénzintézet munkatársát, hogy magyarázza el a kártya „működését”, a különféle változatok jellegzetességeit, a vele járó kedvezményeket és felmerülő költségeket.

2. Igényeld meg a kártyát időben. A leggyorsabb módja ennek, ha online űrlapon adod be az igénylést, de ha bizonytalan vagy az ilyen űrlapok használatában, akkor visszahívást is kérhetsz a bankodtól azért, hogy vegyék fel veled a kapcsolatot az igénylés kapcsán.

3. Egyeztesd le az adataid a bankkal. Ez telefonon is megtörténhet – így a legkényelmesebb –, de akár személyesen is intézheted.

4. Írd alá a hitelkártya szerződést és vedd át a kártyát. A kártyát kérésre ki is postázzák, ám ez nyilván több időbe kerül, mintha személyesen a bankfiókban vennéd át. Fontos, hogy ezt az átfutási időt, amíg a kártya elkészül, kalkuláld be, és ne az utolsó napra hagyd a kártyával kapcsolatos ügyek intézését, hanem legkésőbb már néhány héttel az indulás előtt kezdj hozzá.

A kártya személyes átvételekor egyébként érdemes még egyszer rákérdezned, hogy miként is zajlik majd a költések után a visszatérítés. Érdemes arra is rákérdezni, hogy milyen feltételekkel lehet részletfizetést kapni, milyen határidőket kell betartani, mennyi az éves kártyahasználati díj, és hogy pontosan milyen kedvezményekre vagy jogosult a kártyahasználattal.

Ha már van hitelkártyád…

Ha már korábban beszerezted a hitelkártyát, akkor a nyaralás előtt néhány héttel ellenőrizd le, hogy érvényes-e még a kártya, illetve hogy érvényben lesz-e még akkor is, amikor útnak indulsz. Ilyen helyzetben is hasznos lehet, ha rákérdezel a kártyával járó extra szolgáltatásokra. Ilyenek a legtöbb kártyához járnak, ám mindig előfordulhatnak olyan új szolgáltatások, amiről még nincs tudomásod, de a nyaralás közben jó hasznát vennéd. Tudtad például, hogy bizonyos hitelkártyák birtokosai ingyen használhatják a reptéri gyorsítósávot? Vagy azt, hogy egyes bankok hitelkártyáit használva nyaraláskor például autókölcsönzés, repülőjegy vásárlás vagy szállásfizetés esetén akár több százalékos visszatérítést is kaphatsz? Ezek mind praktikus és hasznos „kiegészítői” a kártyahasználatnak, és nem csak kényelmesebbé tehetik az utazást, de akár spórolhatsz is velük.

Exit mobile version