Az öt legüdítőbb kávékoktél barátokkal – receptekkel

nlc | 2013. Május 03.
A kávénál már csak a barátaidat szereted jobban? Kösd össze a kettőt, és lásd vendégül a barátaidat egy szuper, élénkítő koktélra!

A kávézás szerelmeseinek mindig akad okuk rá, hogy kedvencüket valamilyen formában becsempésszék az életükbe. A reggeli napindító csészénk után egy-egy napközben elmajszolt kávés csokiszelet, netán torta, vagy egy frissítő frappé mellett a kávét koktélok formájában is elővehetjük, mégpedig bulizás előtt ugyanúgy, mint egy, a legkedvesebb barátainkkal elköltött vacsora során. Következzen öt izgalmas kávés koktél.

Ír kávé

Az egyik legismertebb alkoholos kávés ital, amihez még egy kis történet is jár. A világhírű kávékülönlegességet a legenda szerint egy szörnyű viharnak köszönhetjük. 1943-ban a rossz időjárás miatt visszafordult az írországi Shannon reptérre egy gép, a fedélzeti szakács pedig ezzel a finomsággal szerette volna „oldani a feszültséget” a stresszes, megtépázott idegzetű utasok körében. Közülük az egyik megkérdezte, hogy ez brazil kávé-e, mire érkezett is a válasz: nem, ír kávé. Íme, a recept:
Hozzávalók:

A látvány miatt válasszunk átlátszó poharat, amit első lépésként öblítsünk át forró vízzel. Ezután öntsük bele a whiskyt és keverjük össze a cukorral, majd engedjük fel a forró kávéval. Ezt követően jöhet a felhabosított tejszín kanállal adagolva hozzá, de óvatosan, a felszínen eloszlatva, hogy külön réteget alkosson.

Mogyorólikőrös baileyses kávékoktél

Hozzávalók 4 csészéhez:

A menő éttermek, kávézók itallapján gyakran szereplő finomság mogyorólikőrrel megbolondított verziója ez. Az egyszerűen elkészíthető kávéalapú koktél leginkább a nők kedvence lehet, így tökéletes választás egy csajos estére. Öntsünk 2 evőkanál mogyorólikőrt és 2 evőkanál Baileyst mindegyik csészébe, majd a frissen lefőzött, erős kávét szintén osszuk szét egyenletesen. Záróakkordként mindegyikre öntsünk egy kis hideg tejszínt, és azonnal tálaljuk.

Vodka-eszpresszó

Hozzávalók:

A legendás mixer, Dick Bradsell találmányával 1984-ben ajándékozta meg a koktél- és kávészerető közönséget. Ezt a koktélt leginkább azoknak ajánljuk, akik a bonyolultabb, többféle alapanyagot igénylő verzióktól sem riadnak vissza, ráadásul shaker is van a birtokukban. Tegyük az összetevőket a shakerbe, adjunk hozzá némi jeget, és erőteljesen rázzuk 1-2 percig. Szűrjük le, mégpedig lehetőleg elegáns martinis poharakba, majd végül 3 kávészemmel díszítsük.

Narancsos kávékoktél

Hozzávalók egy pohárhoz:

Minden pohárba öntsünk egy egységnyi narancslikőrt, majd jöhet erre nagyjából egy csapott teáskanálnyi cukor, legalábbis ha nem diétázunk. Ezt követően öntsük a poharakba a narancslikőr mennyiségének négyszeresét a frissen lefőzött, jó erős kávéból (a peremig hagyjunk még minimum 2,5 centimétert). Keverjük jól meg, hogy felolvadjon a cukor, és töltsük kanalak segítségével a poharakat színültig hideg tejszínnel. Fogyasztás előtt hagyjuk pár percig állni.
 
Mexikói alkoholmentes kávékoktél

Hozzávalók nyolc pohárhoz:

 

Sok vendég esetén kitűnő frissítő ital, ráadásul a jogosítvánnyal érkezőknek sem kell kimaradniuk a koccintásból. Közepes lángon melegítsük fel az előzetesen egy edényben összekevert vizet, barna cukrot és a fahéjrudakat addig, míg a cukor el nem olvad. Ezután a kávét is öntsük hozzá, kevergessük rendszeresen, és forraljuk öt percig. Szűrjük le, és öntsük ki a poharakba vagy egy nagyobb kancsóba. Nem muszáj frissen tálalnunk, akár három órával a vendégek érkezése előtt is elkészíthetjük, sőt újra is melegíthetjük, de ne forraljuk fel újból.

A receptek a NESCAFÉ Green Blend támogatásával készültek
.

 

Exit mobile version