Last minute csomagolástippek karácsonyra

nlc | 2009. December 24.
Az ajándékcsomagolás legalább akkora fejtörést okozhat, mint a tökéletes ajándék kiválasztása. Akár saját készítésű csomagolással kápráztatnád el szeretteidet, akár gyors megoldásokat keresel, íme néhány tuti tipp.

 Üvegek díszcsomagolása

Borosüveg
• Rozsdabarna (vagy narancs) papírszalag, 55 cm
• Világosbarna papírszalag, 55 cm
• Napsárga papírszalag, 55 cm
• Bordó papírszalag, 55 cm
• Sötétzöld papírszalag, 25 cm
• Világoszöld (vagy kék, lila) papírszalag, 40 cm
• Zöld vagy barna, vékony papírzsinór, 60 cm

A 4 db 55 cm-es szalagdarabot a hosszabb széleik mentén egymás mellé ragasztjuk, és becsomagoljuk vele az üveget. Az üveg alján hajtsuk a papírt laposra, és ragasztóval rögzítsük. A dugó fölötti részen a papírt ráncoljuk össze, és egy kb. 30 cm-es barna vagy zöld, vékony papírzsinórral kössük át, a végeiket szorosan ceruzára tekerve pöndörítsük.

Sötétzöld szalagból vágjunk ki 2-3 szőlőlevelet, és középre ragasszunk levélérnek papírzsinórt, majd a levélnyéllel rögzítsük az üveg nyakára. Világoszöld, sötétkék vagy lila papírszalagból vágjunk ki 4×4 cm-es kockákat, gyúrjunk belőlük kemény galacsinokat, majd szőlőfürtszerűen ragasszuk egymáshoz a szemeket. Végül a fürtöt rögzítsük a levelek elé.

 

Lekvárosüveg
Befőttesüvegben ajándékozhatunk fürdősót, süteménykeveréket, lekvárt, levendulás cukrot, mézet.
Tipp: saját készítésű ajándékok karácsonyra »

• Zöld papírszalag, 45 cm
• Bordó papírszalag, 35 cm
• Zöld, vékony papírzsinór, 50 cm
• 2 db fagolyó

A zöld szalagból vágjunk 2 db 20 cm-es, a bordóból 1 db 20 cm-es darabot, és ragasszuk őket egymás mellé. A bordó legyen középen. Az így kapott szalagból vágjunk egy kb. 20 cm átmérőjű kört, széleit esetleg cikcakkollóval is körbevághatjuk. Az üveg fedelére simítsuk rá a papírt, kössük át zsinórral, amelynek a végére kössünk meggyszemeket. Ehhez egy-egy fagolyót csomagoljunk bele egy-egy 7 cm átmérőjű bordó papírdarabba, felül ragasszunk rájuk szárat papírzsinórból, és díszítsük egy zöld levélkével.
Persze akaszthatsz ajándékkísérő kártyát is a zsinórra, vagy egy szál levendulát – attól függ, mit ajándékozol benne.


Mézesüveg
• Barna papírszalag, 28 cm
• Napsárga papírszalag, 5 cm
• Krémszínű papírszalag, 5 cm
• Sárga, vékony papírzsinór, 30 cm
• 1 db fagolyó, 1,5 cm-es

Barna szalagból vágjunk két 13 cm-es darabot, és a hosszabbik széleiken ragasszuk őket egymás mellé, majd kössük a fedelére. A méhecskéhez 5 cm-es sárga szalagdarabból készítsünk hengert. A hengert felül ráncolva tömörítsük össze, és ragasszuk a fagolyó nyílásába. A testet tömjük ki egy kis papírdarabbal, majd alul összefogva ragasszuk össze enyhén csúcsosra. A testre keresztben ragasszunk barna papírcsíkokat és hátulra szárnyakat. A golyó felső nyílásába rögzítsünk csápokat.

Anyagok, eszközök és kellékek

A papírszalag kb. 6-8 cm széles, hosszában enyhén gyűrt papírcsík, amely kb. 13-féle alapszínben és számtalan árnyalatban kerül forgalomba. Kapható csíkos és színátmenetes formában is. A papírzsinórok különböző vastagságú, sodrással készült szálak, amelyeket használhatunk papírfigurák készítéséhez, de kosarakat is fonhatunk belőlük. Többféle kivitelben kapható, kisodorva változó szélességben (1 cm-től akár 12 cm-es szélességig) és különböző hosszúságban.

Alapvető tudnivalók

A munkák megkezdése előtt az adott papírszalagot minden esetben széltében óvatosan, de határozottan húzogassuk, simítsuk szét, hogy az egyes elemek könnyen kivághatók legyenek. Ügyeljünk arra, hogy a szalag ne szakadjon el! Az egyes szalagdarabokat mindig az anyagtakarékosság elvei szerint szabjuk fel a megfelelő méretekre, ehhez az anyagszükségletben megadjuk a pontos méreteket. A papírszalagok esetében a ragasztóból keveset és cseppenként használjunk, mert a ragasztó oldhatja a szalagok festékanyagát.

 Papírdobozok

Félköríves doboz
Ezekbe a helyes papírdobozokba csomagolhatunk apró csecsebecséket, nyakláncot, fülbevalót, esetleg színházjegyet.

Anyagok
• Mintás kartonpapírok különféle színekben
• Kétoldalas ragasztószalag
• Ceruza, pauszpapír
• Radír
• Vonalzó
• Olló
• Szalag

Elkészítés

A sablont helyezzük a kartonpapírra, és rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki. Vonalzó mentén karcoljuk be a hajtásvonalakat, így könnyebb lesz behajtani a doboz füleit. A kész dobozt átköthetjük szalaggal, és így csomagolhatunk bele ajándékokat, pl. ékszert, csokoládét is.

Általános tudnivalók

A mintaív alapján készítsünk a formákról sablont. Helyezzünk pauszpapírt a motívumra, másoljuk át, majd a pauszt helyezzük fehér kartonpapírra, és húzzuk át a vonalakat vonalzó mentén. A vonalak így átnyomódnak a kartonpapírra. Ezután vágjuk ki a sablont, amelyet rajzoljunk körbe tetszőleges színes vagy mintás kartonpapíron.

A doboz hajtogatása előtt karcoljuk meg a hajtásvonalakat vonalzó mentén egy már nem író golyóstollal vagy egy másik vonalzó egyik sarkával. Így a hajtások pontosak lesznek, és a végeredmény szép lesz. Azért, hogy ne legyen ragasztófoltos a doboz, ha lehet, kétoldalas ragasztószalagot használjunk! Egyszerű vele dolgozni, és a rögzítés tartós.

Miután elkészítettük a dobozokat, változatosan, tetszés szerint díszíthetjük őket. Különféle díszítési technikák közül választhatunk: festett minták, fa- és textilmatricák, szárított virágok, esetleg mintalyukasztóval kivágott motívumok felragasztása.

 

Cikkünk a Cser Kiadó gondozásában megjelent, Tündérek és virágok papírzsinórból (szerző: Faragó Krisztina), illetve a Papírhajtogatás – geometrikus formák (szerző: Békési Gabriella) című könyvek alapján készült.

 
 

Rendeld meg a Polc.hu-n! »

 További tippek ajándékcsomagoláshoz

Ha úgy érzed, már nincs időd, energiád saját készítésű csomagolással meglepni szeretteidet, rengeteg készen kapható ajándéktasak közül válogathatsz, és szebbnél szebb csomagolópapírokból sincs hiány.

Környezettudatos dizájnimádat
A Csomagolópapírok.hu oldalon kizárólag 100%-ban újrahasznosított papírból, szója- és egyéb növényi festékek felhasználásával, klór nélkül készült papírok között válogathatunk. Így azoknak sem kell lemondaniuk a szép csomagolóanyagok közti válogatásról és a csinos karácsonyi ajándékcsomagokban való gyönyörködésről, akik környezettudatosságuk miatt eddig lelkifurdalást éreztek. Akik pedig saját fotóik alapján egyedi csomagolópapírra vágynak, szintén nem kérnek lehetetlent.

Dobozok, tasakok
Saját készítésű finomságokkal (praliné, sütemény) leped meg szeretteidet karácsonykor? Béleld ki ezeket a kedves fémdobozokat selyempapírral, helyezd el benne a sütiket, majd kösd át a dobozt egy hatalmas piros szalaggal. Ha italt, könyvet ajándékozol, a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha papírzacskóba rejted őket. (IKEA)

Tipp: még több karácsonyi dekorációs ötletet találsz itt! »

 

Exit mobile version