Fatörzs

Mirelle | 2008. November 24.
Klasszikus francia karácsonyi sütemény. A La buche de Noelt Antoine Charabot alkotta meg 1874-ben, és a mai napig töretlen népszerűségnek örvend a gallok között. Karácsony környékén Magyarországon is egyre több helyen készül ez az igen csokoládés piskóta kakaós vajkrémmel.

Hozzávalók:

Tészta:
14 dkg cukor
6 tojás
4 dkg holland kakaó
11 dkg rétesliszt
3 ek. rum
1 dkg sütőpor
csipetnyi só

Krém:
15 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor
1 narancs reszelt héja
1 tk. őrölt szerecsendió
25 dkg vaj

Díszítés:
10 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra, és előkészítek egy lapos gáztepsit, amelyet kibélelek sütőpapírral.
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra keverem a cukorral, majd beleteszem a sütőporral elkevert lisztet, a kakaóport és a csipet sót, majd a rummal egyetemben eldolgozom. Felverem a fehérjét. Az első kanál habbal fellazítom a tésztámat, a többit meg megpróbálom úgy belekeverni, hogy ne törjön teljesen össze.
A tésztát a tepsibe öntöm, elegyengetem, és 10-15 perc alatt készre sütöm. Amikor kész, akkor egy konyharuhára borítom, megszabadítom a sütőpapírtól, a konyharuhával együtt feltekerem, és megvárom, amíg így teljesen kihűl.
Amíg hűl, addig kikeverem a krémet. A már hűs tésztát kitekerem, óvatosan megkenem a krém kétharmadával, majd visszatekerem, tálra fektetem, bevonom a maradék krémmel, és egy sajtszeletelővel ráforgácsolom a fehér csokoládét.

Exit mobile version