Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:
- 50 g vaj/margarin
- 60 g barna vagy kristálycukor
- 125 g méz
- 1 citrom
- 250 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 1-1 mk. őrölt fahéj
- szegfűszeg, szerecsendió
- 1 tojás
- liszt a formázáshoz
A díszítéshez és a mázhoz:
- 100 g mogyoró, mandula, dió, pisztácia vegyesen
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 1-2 kk. cukorgyöngy
Elkészítés:
A
|
B
|
C.
|
D.
|
E.
|
F.
|
Tipp: Kiválasztjuk a legsikerültebb példányokat. Egy vastag tűbe fehér vagy arany fonalat fűzünk, átszúrjuk a mézespuszedliken, és tetszőleges hosszúságban elvágjuk, megcsomózzuk – ezek kerülnek díszként a fenyőfára. A többit jól záródó, selyempapírral bélelt, fém- illetve műanyag dobozba tesszük, vagy csinosan becsomagolva ajándékba adjuk. A csokoládés mézeseket sütőpapírral rétegezzük, mert összemaszatolják egymást! Sokáig eltartható, finom sütemény. |
1. A vajat/margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad (A).
Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
2. Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel,majd belereszeljük a citromhéjat.
3. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük (B), fakanállal összekeverjük.
4. A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk (C), cipót formálunk belőle (D), fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
5. 2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk (E).
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk (F), és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket
„csupaszon” hagyjuk – a „szabáshulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
6. 200 °C-ra előmelegített sütôben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
A tortabevonó étcsokoládét melegvíz-fürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, hagyjuk teljesen megdermedni.
Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra
1 darab: 41 kcal/172 kJ
Lajos Mari–Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség
„A karácsony sokunk számára a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért megkülönböztetett figyelemmel készülünk rá. A hagyományok feltámasztása, megőrzése sok munka, de sok öröm forrása is. Tapasztalatom szerint az édes-fűszeres illatok perceken belül a konyhába csalogatják a család apraja-nagyját. A »pepecselős« sütés jó alkalom a meghitt együttlétre, és különösen a gyerekek miatt fontos. Ezeknek az élményeknek hosszú évek múlva is megmarad a lenyomatuk, illatuk” (Lajos Mari). |
Tipp:
• Még több karácsonyi finomság »
• Advent.lap.hu »
• Karácsonyi sütemények.lap.hu »
• Karácsony.lap.hu »