Karácsonyi zöldfűszeres pontyfilé

nlc | 2009. December 04.
Az illatos zöld fűszerekből turmixolt paplan aromáját átveszi a ropogósra pirult kéreg alatt sült halhús, amely nemcsak különleges, de azért is vonzó, mert jó előre elkészíthető, így tálalás előtt csak sütni kell.

Elkészítési idő: 45 perc, 1 adag: 318 kcal/1327 kJ.

Még több halétel:
3 különleges halétel az ünnepi asztalra »
Tuti halászlérecept »
Jani ünnepi hallevese »

Hozzávalók 4 személyre:
• 2 pontyfilé
• ½+1 citrom
• 2+2 evőkanál olaj
• 4-8 zsályalevél
• 1-1 szál tárkony, kakukkfű, zeller zöldje, rozmaring, menta, bazsalikom, lestyán
• 5-6 szál petrezselyem
• 1 közepes fej hagyma
• 4-5 gerezd fokhagyma
• 4 szelet fehér szendvicskenyér
• 1 ek. mustár
• 1 tojássárgája
• só, színes bors
• néhány salátalevél
• 1-2 paradicsom

A halfiléket leöblítjük, lecsepegtetjük, bőr nélküli oldalukra fektetjük, bőrös oldalukat gerincükre merőlegesen, 1-1,5 cm távolságot tartva sűrűn bemetsszük, azaz beirdaljuk – ezáltal átvágjuk az apró Y szálkákat, így azok a sütés végére csaknem  eltűnnek. Mindkét oldalukat meglocsoljuk ½ citrom átszűrt levével, majd lefedjük, és 15-20 percig a hűtőben pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kibélelünk alufóliával egy akkora sütőedényt, amekkorában a két halfilé kényelmesen elfér. Megkenjük 2 ek. olajjal a fóliát, és az aljára fektetjük a megmosott zsályaleveleket.

Az illatos paplanhoz a zöld fűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a zöld fűszerekkel együtt nagyjából felaprózzuk, aztán aprítógépbe szórjük, megöntözzük 2 ek. olajjal, péppé turmixoljuk, végül tálba szedjük. Az aprítógépbe tördeljük a kenyérszeleteket, finom morzsává pörgetjük. A zöld fűszerekhez adjuk, végül összedolgozzuk a mustárral, a tojássárgájával, ½ citrom reszelt héjával, sóval és frissen őrölt borssal.

A halfiléket szárazra törölgetjük, mindkét oldalukat meghintjük sóval és őrölt színes borssal, majd csupasz oldalukkal lefelé a sütőedénybe, a zsályalevelek tetejére fektetjük. Bőrös oldalukat vastagon megkenjük a fűszeres péppel úgy, hogy kerüljön belőle az irdalásokba is. Betesszük a sütőbe, és enyhe pirulásig sütjük (15-20 perc).

A halfiléket hosszúkás tálra emeljük, salátalevelekkel, paradicsom-, valamint citromgerezdekkel díszítjük, körbeszórjuk néhány szem színes borssal, és azonnal tálaljuk. Petrezselymes vagy sült burgonya, párolt zöldség, vegyes saláta illik hozzá.

(Friss zöld fűszerek híján használhatjuk 2-2 csipet szárított változatukat is. A szárított fűszereket öntözzük meg 3-4 evőkanál fehérborral vagy vízzel, hogy felpuhuljanak, és hagyjuk 10-15 percet állni.)

Exit mobile version