Gesztenyekrémleves |
- 1 doboz mirelit, pucolt egész gesztenye
- 1 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dkg vaj
- 8 dl húsleveslé (zöldségkockából is készülhet)
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát a vajon fonnyaszd meg, majd add hozzá a vékony karikákra vágott sárgarépát és a gesztenyét. Öntsd fel a meleg leveslével, és főzd addig, amíg a répa megpuhul. Botmixerrel pürésítsd, keverd bele a tejszínt, majd ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.
Gyömbéres-narancsos sárgarépa-krémleves |
Hozzávalók:
- egy darab narancs leve és héja
- 3 nagyobb sárgarépa – szeletelve
- egy 2 centis darab gyömbér
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- olívaolaj, só
- őrölt fehér bors
Elkészítés:
A narancsot mosd meg alaposan. A héját vékonyan hámozd meg, a levét facsard ki. A gyömbér külső, fás rétegét is hámozd meg.
Kevés olajon pirítsd meg a hagymát és a késsel szétnyomott fokhagymát. A gyömbérdarabkát reszeld a hagymához. Add hozzá a feldarabolt sárgarépákat, a narancs kifacsart levét, és öntsd fel 7 deci vízzel. Takard le egy fedővel, és főzd forrásig (kb. 15-20 perc), illetve addig, amíg a répa teljesen megpuhul. Ekkor vedd ki belőle a narancshéjakat, és a levest krémesítsd botturmix segítségével.
Ízesítsd ízlés szerint sóval és borssal. Tálaláskor tányéronként locsolhatsz még rá díszítésül egy kevés tejszínt.
Sültsütőtök-krémleves |
Hozzávalók (4-6 személyre)
- 1 kg sütőtök
- 1 nagy krumpli
- 1 közepes alma
- 1 közepes hagyma
- 2-3 ek. méz
- ½ narancs leve
- 1,2 l húsleves
- só, bors, szerecsendió
- friss kakukkfű (ha van)
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
190 °C-on – 45-50 perc alatt – puhára sütjük a sütőtököt. (Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve sokkal gyorsabban készen van ugyan, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult – és átlátszó –, ráteszünk 2-3 ek. mézet, és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l húslevessel (készülhet kockából is) a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, és közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük, majd ízesítjük a narancslével, a sóval, a borssal és a frissen reszelt szerecsendióval, végül kb. 1 dl tejszínnel.