nlc.hu
Mézeskalács
Három mennyei krémleves hideg napokra

Három mennyei krémleves hideg napokra

Amikor odakint alacsonyan szállnak a mínuszok, nincs jobb érzés, mint egy tányér gőzölgő leves fölé hajolni, aztán hagyni, hogy az illatok átmelegítsenek. Íme három mennyei krémleves télre!
 Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

  • 1 doboz mirelit, pucolt egész gesztenye
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dkg vaj
  • 8 dl húsleveslé (zöldségkockából is készülhet)
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • szerecsendió

Elkészítés:
A finomra vágott hagymát a vajon fonnyaszd meg, majd add hozzá a vékony karikákra vágott sárgarépát és a gesztenyét. Öntsd fel a meleg leveslével, és főzd addig, amíg a répa megpuhul. Botmixerrel pürésítsd, keverd bele a tejszínt, majd ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Gyömbéres-narancsos sárgarépa-krémleves 

Hozzávalók:

  • egy darab narancs leve és héja
  • 3 nagyobb sárgarépa – szeletelve
  • egy 2 centis darab gyömbér
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj, só
  • őrölt fehér bors

Elkészítés:
A narancsot mosd meg alaposan. A héját vékonyan hámozd meg, a levét facsard ki. A gyömbér külső, fás rétegét is hámozd meg.
Kevés olajon pirítsd meg a hagymát és a késsel szétnyomott fokhagymát. A gyömbérdarabkát reszeld a hagymához. Add hozzá a feldarabolt sárgarépákat, a narancs kifacsart levét, és öntsd fel 7 deci vízzel. Takard le egy fedővel, és főzd forrásig (kb. 15-20 perc), illetve addig, amíg a répa teljesen megpuhul. Ekkor vedd ki belőle a narancshéjakat, és a levest krémesítsd botturmix segítségével.
Ízesítsd ízlés szerint sóval és borssal. Tálaláskor tányéronként locsolhatsz még rá díszítésül egy kevés tejszínt.

Sültsütőtök-krémleves

Három mennyei krémleves hideg napokraHozzávalók (4-6 személyre)

  •  1 kg sütőtök
  •  1 nagy krumpli
  •  1 közepes alma
  •  1 közepes hagyma
  •  2-3 ek. méz
  •  ½ narancs leve
  •  1,2 l húsleves
  •  só, bors, szerecsendió
  •  friss kakukkfű (ha van)
  •  1 dl tejszín
  •  5 dkg vaj

Elkészítés:
190 °C-on – 45-50 perc alatt – puhára sütjük a sütőtököt. (Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve sokkal gyorsabban készen van ugyan, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.) Vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult – és átlátszó –, ráteszünk 2-3 ek. mézet, és kicsit karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 l húslevessel (készülhet kockából is) a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, és közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük, majd ízesítjük a narancslével, a sóval, a borssal és a frissen reszelt szerecsendióval, végül kb. 1 dl tejszínnel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top