Videó

Kipróbáltuk az év fagyiját

Kecskesajt és sült áfonya: megkóstolnád az év közönségdíjas fagyiját? Mi kipróbáltuk!

Koncz Andrea a kezdetekkor azt se tudta, miből készül a fagyi, véletlenül cseppent az üzletbe, hogy aztán 30 évvel később taroljon a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyén. 63 fagyi közül az övéi vitték el a legtöbb díjat, közönségkedvenc lett például a balzsamos sült áfonyája lágy kecskesajttal, de a mindennapinak egyáltalán nem nevezhető, kenderből készült fagyija is érmet kapott. A kis gödöllői fagyizóban jártunk, ahová a csoki Kolumbiából érkezik, a mogyoró Olaszországból, a gyümölcsfagyi pedig tényleg valódi gyümölcsből készül.
grófkisasszonyból színésznő, majd balettmester, végül író lett

Mindenét elvették: grófkisasszonyból színésznő, majd balettmester, végül író lett – Páratlan élet a Nádasdy-kastélyban és azon túl

Nádasdy Borbála írónő, balettmester, színésznő. Ha a történelem másként alakul, ma nádasdi és fogarasföldi Nádasdy Borbála grófnő lenne a megszólítása. A háború után még kitartottak, 1957 februárjában hagyta el a család az országot. Kalandos életútját könyveiben meséli el, eddig 6 kötete jelent meg. Birtokaikat, kastélyaikat államosították az ősi nemesi családoknak, így a Nádasdyaknak sem maradt 1947-től semmijük: a címeket, rangokat, címereket és az előnevek használatát is eltörölték. Csak a múltjuk és az emlékeik maradtak. Emlékekből nincs hiánya a gyerekkorából Borbála asszonynak se, ifjúságát többek között a nádasdladányi családi kastélyban töltötte. Ami a többi hazai kastélyhoz, kúriához hasonlóan 50 évig a pusztulás útját járta, míg a rendszerváltás után lassan, de elkezdték felújítani ezeket a műemlék épületeket. A jelenleg is tartó Nemzeti Kastélyprogram keretén belül újulhatott meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély is, ahol az augusztus eleji megnyitó előtt jártunk. Autentikusabb idegenvezetőnk nem is lehetett volna, mint az épület egykori lakója, Nádasdy Borbála.