Telihold naptár 2023

A telihold az idők kezdete óta megbabonázza az embereket, nem véletlen, hogy annyi titok, ezoterikus hiedelem és legenda övezi.
A holdtölték elnevezése az észak-amerikai őslakosokhoz köthető: az indiánok a 29,5 naponként jelentkező égi jelenséget összekapcsolták az aktuális telihold idején megfigyelt más természeti jelenségekkel.
Az Európából érkező telepesek átvették ezeket az elnevezéseket, és bekerültek a nép kultúrába.

2023-ben így alakulnak a holdtölték

Január 06.

Farkas telihold

Az év első teliholdját a farkas holdtöltéjének nevezték az őslakosok, a téli jeges hidegben ugyanis gyakran portyáztak éhes, prédára vadászó farkasfalkák az indián falvak közelében, vonításuk messziről visszhangzott. Öreg holdnak és Jég holdnak is hívták.

Február 05.

Havas telihold

Az indiánok a februárban tapasztalt nagy havazások után nevezték el a második teliholdat, amelynek másik neve Éhes telihold, ugyanis ilyenkor a legnehezebb élelemre bukkanni a vadonban.

Március 07.

Férges telihold

A tavasz közeledtével az időjárás fokozatosan melegszik, ezért a földigiliszták előmerészkednek a talajból – ez a megfigyelés adja a nevét a harmadik holdtöltének. Tiszta holdnak, Halál holdnak, Kéreg holdnak is nevezték.

Április 06.

Rózsaszín telihold

Az őslakosok megfigyelték, hogy az áprilisi telihold idején jelennek meg az első tavaszi virágok, köztük a rózsaszínben pompázó lángvirág. Egyéb elnevezései: Tojás vagy Hal telihold.

Május 05.

Virágos telihold

Míg áprilisban elkezdődik a virágzás, májusra már az egész vidéket beborítja a szépséges virágtakaró, amely az újjászületés, a természet megújhodásának szimbóluma. Tejes holdnak, Nyúl holdnak és Kukoricavetési holdtöltének is szokás nevezni.

Június 04.

Epres telihold

Az eper júniusban érik, ekkor szüretelhető. A júniusi holdtöltét Rózsás teliholdként is emlegetik.

Július 03.

Szarvasbika telihold

A hím szarvasok júliusban kezdik növeszteni új agancsukat, ebből a megfigyelésből származik a hetedik telihold elnevezése. A népi hiedelemben Széna holdként is emlegetik.

Augusztus 01. + Augusztus 31.

Tokhal telihold

Észak-Amerikában augusztusban a legbőségesebb ez a halfajta, az indiánok ilyenkor halásztak a legtöbbet. Zöld kukoricaholdnak, gabonaholdnak és vörös holdnak is nevezik a vöröses árnyalat miatt.

Szeptember 29.

Aratási telihold

A szeptember az aratás, a betakarítás időszaka. Az idő hűlni kezd, a napok pedig rövidülnek. Másik elnevezése a Gyümölcsös holdtölte.

Október 28.

Vadászati telihold

Az őslakosok hagyományosan ebben az időszakban vadászták le azokat az állatokat, amelyeknek a húsát elraktározták az ínséges téli időkre. Utazó hold, illetve Haldokló fűholdként is utalnak rá.

November 27.

Hód telihold

A hódok novemberben kezdik építeni gátjaikat, a vadászok pedig csapdát állítanak az állatoknak, hogy prémet biztosítsanak a téli öltözékhez. Jeges teliholdnak is nevezték.

December 27.

Fagyos telihold

Az északi földtekén ilyenkor a tél az úr, nem véletlen ez az elnevezés. Hosszú éjszakai hold vagy Tölgyfaholdként is hívják.

Tudtad?

Meddig tart a telihold?

Technikailag az a pont, amikor a hold teljessé válik, csak egy pillanatig tart. Szabad szemmel nézve azonban a telihold körülbelül három napig tart. Telihold egyébként a nap bármely szakában előfordulhat, akár a nap közepén is. A holdnak alig egy hónapra van szüksége – átlagosan 29 és fél napba –, hogy befejezze fázisait.

Milyen hatása van a teliholdnak az alvásra?

A melatonin egyike azon hormonoknak, amelyek éjszaka szabadulnak fel, hogy megnyugtassák a szervezetet és felkészítsék az alvásra. A fény, így a teliholdból származó erős fény csökkentheti, gyengítheti a szervezet melatonin termelését, ami aztán hatással lehet az elalvásra.

Ami miatt nehéz a holdciklus és az alvási képességünk közötti összefüggés tanulmányozása, az az, hogy a vizsgálatok állandóan ellentmondanak egymással. Sok alvásvizsgálatot szigorúan ellenőrzött, jól megvilágított laboratóriumi körülmények között tartanak, így egyes kutatók megkérdőjelezik az eredmények pontosságát. Tehát egyelőre még csak spekulációk láttak napvilágot, hogy milyen módon befolyásolhatja az alvásunkat a hold, és hogyan hat például a melatonin termelésre. Az biztosnak tűnik, hogy nem maga a holdfény a ludas, hiszen a laboratóriumi vizsgálatok esetén a holdfény nem szűrődik be.

Milyen hatása van a teliholdnak a viselkedésünkre?

A tudósok úgy vélik, hogy a hold befolyásolhatja a viselkedésünket, de nem világos, hogy a holdciklus pontosan hogyan hat a hangulatunkra és mentális egészségünkre. Elméletileg a telihold fénye zavart kelthet az emberek alvásában, ami befolyásolhatja a hangulatot is – ez különösen igaz a mentális zavarokkal küzdőkre, a bipoláris betegekre. Egy, 17 ember bevonásával végzett vizsgálat során a kutatók rájöttek, hogy pácienseik gyorsan váltanak a depressziós állapot és a mániákusság között, és hogy ezek a gyors ciklusosan bekövetkező váltások nem véletlenszerűek, hanem szinkronban vannak a holdciklussal. Bár ennek pontos mechanizmusa nem ismert, úgy vélik, hogy ezeket a gyors hangulati változásaikat a cirkadián ritmusuk és az alvás-ébrenlét ciklusuk megzavarása okozta, amit a telihold idézett elő.

Mi az a Kék Hold? 

Telihold naptár 2023A Kék Hold kifejezés nem a Hold valódi látható színét jelenti, hanem arra a jelenségre utal, amikor egy hónapon belül kétszer is van telihold. A hold fázisai 29,5 naponként ismétlődnek. Amennyiben viszont egy telihold a hónap legelejére esik, akkor ugyanannak a hónapnak a végén is lesz egy telihold. Ezt a második teliholdat nevezzük Kék Holdnak. A jelenség általában 2,5 3 évente ismétlődik.

Mi az az Arató Hold?

Telihold naptár 2023Az Arató Hold az egyik legismertebb holdnév, ami az őszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső teliholdra utal. Fénye lehetővé teszi a gazdáknak, hogy késő estig dolgozzanak, segítve őket a termény betakarításában. Általában szeptemberre esik.