Anyóslehengerlő desszertek

nlc | 2011. December 02.
Ő bezzeg tud rétest nyújtani, neki mindig megkel a kalácsa... De idén te lehetsz a győztes, íme, 3 szuper recept.

Marcipános-aszalt szilvás bejgli

Hozzávalók 3 rúdhoz:

• 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 20 dkg Rama sütőmargarin
• 5 dkg porcukor
• 1 dkg élesztő
• 1 dkg só
• 1,5 dl hideg tej
• 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
• 60 dkg marcipán
• 6 dkg Rama sütőmargarin
• 5 evőkanál rum
• 25 dkg aszalt szilva
• porcukor a nyújtáshoz

A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, végül a tojássárgáját is. A tészta többi hozzávalóját elmorzsoljuk egy tálban, majd az élesztős résszel összedolgozva tésztává gyúrjuk. Ha szép sima a tészta, fóliába csomagolva 20-30 percet pihentetjük a hűtőben. A töltelékhez lereszeljük a marcipánt, hozzákeverjük a rumot, majd a puha margarint. (Ettől még nem lesz krémes, de könnyebben lehet nyújtani.)

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk,  és lisztezett deszkán körülbelül 25×25 cm-es négyzetet nyújtunk belőle. A töltelék harmadát is ekkorára nyújtjuk a porcukorral beszórt deszkán. A tésztára helyezzük a marcipános lapot, és megszórjuk apróra vágott aszalt szilvával. Szorosan feltekercseljük. Így járunk el a többi tekerccsel is, egy tekercsre körülbelül 8 dkg szilva jut. A kenéshez félretett tojást kettéválasztjuk, és a sárgájával megkenjük a tészta tetejét. Betesszük a hűtőbe, hogy rászáradjon, majd lekenjük a fehérjével. Ha az is megszáradt, megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson. 180 °C fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 percig sütjük.

Mogyorókrémes marcipánszelet

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

A tésztához (mindig ugyanazt a poharat
használjuk mércének, kb. 2 dl):

• 2 pohár liszt
• 1 pohár cukor
• 1 pohár kefir
• fél pohár olaj
• 2 egész tojás
• 1 csomag sütőpor
• 1 üveg (400 g) mogyorókrém
• 30-40 dkg marcipán
• mogyoró a díszítéshez

A tészta hozzávalóit egy tálban simára keverjük. Papírral bélelt tepsibe öntjük, lapra kenjük, és 170 °C fokos sütőben világosbarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd két téglalappá vágjuk. A marcipánt porcukorral szórt deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkora egy tésztalap mérete. Az alsó lapot megkenjük mogyorókrémmel, ráhelyezzük a kinyújtott marcipánlapot, erre ismét mogyorókrémet rétegezünk, majd a következő lapot is ráhelyezzük. A tetejét is megkenjük mogyorókrémmel, megszórjuk a mogyoróval, majd 2-3 órát dermesztjük, és szeleteljük.

Tipp: Lehetőleg egyszínű mogyorókrémet használjunk, a kétszínűtől márványos lesz a minta.

Moszkauer

Narancsgrillázsos aprósütemény, alapja a darált dió és a kandírozott narancs. Jellegzetes karácsonyi édesség, hűtés nélkül napokig eláll, így az ünnepek előtt is elkészíthetjük.

Hozzávalók 25 darabhoz:

• 32 dkg darált dió
• 32 dkg cukor
• 32 dkg cukrozott vagy kandírozott
narancshéj, darálva
• 4 dkg vaj
• 2 dl tejszín
• 4 dkg liszt

 

 

 

A liszten kívül mindent összekeverünk egy kis lábosban, és kb. 70-80 °C fokra kevergetve felmelegítjük. (Ezt nevezzük resztelésnek.) Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet. Hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kihűlt, sima csövű nyomózsákba töltjük, vagy kiskanállal adagoljuk.

Próbasütést végzünk: Két kis halmot nyomunk sütőpapírral fedett tepsire, és egy nedves kanál fejével kissé ellapítjuk. 200 °C-os sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már nem hólyagosodik fel a közepe, a széle pedig aranybarna.

Figyeljük meg, hogy mennyire terül, majd ilyen távolságra nyomkodjuk egymástól, hogy ne süljenek össze. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd a talpát kenjük meg csokoládéval. Dermedés után fogyasztható.

A receptek és a fotók a Nők Lapja Konyhában jelentek meg. 

Exit mobile version