A menü:
Zöldfűszerekkel sült lazac uborkás tejföllel
Burgonyagratin
Amarettós mascarponekrém
Az elkészítés sorrendje a következő:
1. Burgonyagratin
Hozzávalók 4 személyre
6 nagyobb krumpli
4 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió, só, bors
a tepsi kivajazásához vaj
A krumplit megpucoljuk és a kivajazott tepsibe tesszük, majd ráöntjük a fokhagymás, szerecsendiós, sós, borsos tejszínt, annyira, hogy ellepje. Ha 4 dl tejszín nem lenne elég, akkor önthetünk rá tejet vagy tejfölt. Alufóliával lefedjük és 30-40 percen keresztül 180 fokos sütőben sütjük, az utolsó 10 percre felvesszük a lángot és levesszük a fóliát, hogy a krumpli teteje megpiruljon.
2. Amarettós mascarponekrém
Hozzávalók 4 személyre
25 dkg mascarpone
2 tojás
4 evőkanál barnacukor
0,5 dl amaretto
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
2 dl habtejszín
opcionálisan amarettokekszek
A tojásokat gőz fölött a cukorral habosra verjük, egészen addig, ameddig nem kapunk egy viszonylag sűrű, sodó állagú krémet. Ha ezzel megvagyunk, akkor összekeverjük a mascarponéval, a narancs héjával és a kemény habbá vert tejszínnel. Belecsorgatjuk az amarettót és a kekszeket. Poharakba töltjük, ha van időnk, ha nem, akkor az asztalnál tálalunk. És fogyasztásig a hűtőbe tesszük.
3. Zöldfűszerekkel sült lazac uborkás tejföllel
Hozzávalók 4 személyre
4 szelet lazac
1 csomag petrezselyem és néhány levél bazsalikom felaprítva
10 dkg vaj
só, bors
A tejfölös szószhoz
5 dl tejföl
2 nagyobb csemege uborka apróra vágva
1 teáskanál kapor
só, bors, igény szerint fokhagyma
A sózott, borsozott lazacot a vajon 10 perc alatt megsütjük; először a bőrével lefelé, majd mikor megfordítjuk, rászórjuk a zöldfűszereket. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. A halnak ruganyosnak kell maradnia.
A tejfölhöz az uborkát apróra vágjuk, majd összekeverjük a sóval, a borssal a kaporral és a fokhagymával. Tálaláskor a hal mellé szedjük.