Főzd meg: adalékmentes karácsonyi menü

Ízbolygó | 2012. November 28.
Ha nem akarsz mindent agyoncukrozni, és a finomlisztet is kihagynád a karácsonyi menüből, akkor ez a három karácsonyi recept neked készült.

Zellerkrémleves zellerchipsszel

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • ízesítéshez só
  • 1 db vöröshagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 l víz
  • 30 dkg burgonya
  • fél db citrom leve
  • 40 dkg zellergumó
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A zellergumókat és a burgonyát is megtisztítjuk, megmossuk. A zellergumóból 8 vékony szeletet vágunk, olajjal vékonyan megkenjük és 180 fokon megsütjük a chipseket. A maradék zellergumót és a burgonyát felkockázzuk. Az edényt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megfonnyasztjuk. A felkockázott zellert és burgonyát is az edénybe tesszük, kicsit átkeverjük és felöntjük 1 l vízzel. Fedő alatt puhára pároljuk a zöldségeket. Botmixerrel leturmixoljuk, majd sóval, borssal, római köménnyel és citromlével ízesítjük. A zellerchipsszel tálaljuk.

Sertésszűz serranoköpenyben, gránátalmával és szezámmagos burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 teáskanál vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db gránátalma
  • 60 dkg sertésszűz
  • 12 szelet serrano sonka

A krumplipüréhez:

  • ízesítéshez só
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 kg burgonya
  • 2 ek fekete szezámmag + 2 ek fehér szezámmag szezámmag
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sertésszüzet megmossuk, leszárítjuk, majd az olaj és a vaj olvasztott keverékén erős lángon körbesütjük, közben borsozzuk. A serrano sonkákat egymásra terítjük, majd beletekerjük a sertésszüzet. A burgonyákat megmossuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. A vizet leöntjük róla, majd összetörjük a burgonyát. Belekeverjük a vajat, majd a tejjel lazítjuk. Tálaláskor a szezámmaggal megszórjuk. A gránátalma magjait kiszedjük és a hússal tálaljuk.

 

Kókuszos körtekrém málnával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg túró
  • 2 db (leturmixolva) körte
  • fél db citrom leve
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
  • 5 evőkanál xilit
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál (vágott) pisztácia
  • 30 dkg málna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 A túrót a mascarponéval összedolgozzuk, a kókuszreszeléket és a körteturmixot belekeverjük, a citrommal ízesítjük. A málnát a xilittel összeforraljuk és lobogva főzzük 10 percig. Néha megkeverjük, hogy ne tapadjon le. Egy szitán átpasszírozzuk a málnát. Poharakba adagoljuk a krémet, a tetejére kanalazzuk a málnát és a vágott pisztáciával megszórjuk.

 

 

Aki nem szeretne xilitet használni, az próbálkozhat sztíviával is.

 

Exit mobile version